Companii

Christian Scherf, CA Immo: Investitiile noastre sunt pe termen lung. Nu venim, construim si apoi vindem

Christian Scherf, CA Immo: Investitiile noastre sunt pe termen lung. Nu venim, construim si apoi vindem

Christian Scherf, managerul de investitii al fondului austriac CA Immo: Pe segmentul spatiilor de birouri, piata din Romania nu este la fel de dezvoltata precum cele din Germania sau Austria. Firmele prefera inca sa aiba propriile birouri. In Bucuresti avem proiecte functionale, in cladiri de birouri, si vom ramane decoamdata cu acestea. Avem insa in vedere noi posibilitati de investitii in Capitala, in functie de evolutia pietei.

21.02.2008, 21:11 85

Compania CA Immo International are in acest moment in derulare proiecte de dezvoltare in Sibiu, Timisoara si, mai nou, in Arad, unde intentioneaza sa dezvolte un parc de retail.
"In Arad, vom construi 15.000 de metri patrati de spatii comerciale si 450 de locuri de parcare. In acest moment avem PUZ-ul si suntem in stadiul obtinerii autorizatiei de constructie. Cladirile vor putea fi ridicate in termen de 12 - 15 luni de la obtinerea autorizatiei", spune Christian Scherf, responsabil pentru regiunea Europei de Sud-Est.
Managerul companiei austriece precizeaza ca stadiul proiectului din Arad este similar cu cel din Sibiu, unde CA Immo International a anuntat ca va construi un complex comercial pe un teren de 220.000 mp, in zona de nord a orasului.
"La Sibiu, probabil ca va mai dura cateva luni pana vom obtine autorizatia de constructie, dupa care putem incepe constructia propriu-zisa a complexului comercial", spune Scherf, care nu a dorit sa precizeze viitorii chiriasi ai complexului comercial ce va fi dezvoltat in zona de nord a Sibiului.
Alaturi de proiectele din provincie, fondul de investitii austriac mai detine parcul de afaceri Bucharest Business Park si imobilul de birouri Opera Center din Capitala, cu o suprafata totala de circa 50.000 de metri patrati.
CA Immo International nu are un buget fix de investitii pentru Romania. Potrivit lui Scherf, compania cauta constant oportunitati in teritoriu si va mari valoarea totala a investitiilor din Romania pe masura ce aceste oportunitati vor fi identificate.
De asemenea, Scherf sustine ca strategia companiei privind obiectivele de investitii din Romania nu s-a schimbat, desi primele proiecte au fost axate pe achizitionarea de spatii de birouri, in timp ce in cazul ultimelor proiecte anuntate, cel de la Sibiu si de la Arad, compania mizeaza pe retail.
"Pe segmentul spatiilor de birouri, piata din Romania nu este la fel de dezvoltata precum cele din Germania sau Austria. Firmele prefera inca aici sa aiba propriile birouri. In Bucuresti avem proiecte functionale, in cladiri de birouri, si vom ramane decoamdata cu acestea. Avem insa in vedere noi posibilitati de investitii in Capitala, in functie de evolutia pietei", mai spune Scherf.
Managerul de investitii al CA Immo considera ca pretul proprietatilor imobiliare in Romania este mare raportat la nivelul mic al veniturilor populatiei.
"Daca facem o diferenta intre Sibiu, spre exemplu, si orase similare din Austria, precum Innsbruck sau Salzburg, se observa ca preturile sunt mai mari in Romania, decat in Austria. In plus, veniturile sunt mai mici", declara Scherf. Cu toate acestea, austriecii nu considera ca avansul preturilor la imobiliare va continua la nesfarsit. "Noi avem o vorba: copacii nu cresc pana la cer. Este imposibil ca trendul ascendent al preturilor sa continue la infinit", adauga Christian Scherf.
De altfel, managerul CA Immo International considera ca ar fi in avantajul companiei daca firmele de constructii selectate pentru ridicarea cladirilor dezvoltate la Sibiu si Arad ar fi romanesti. "Este bine ca banii sa ramana la nivel local, pentru o dezvoltare economica locala. Nu avem preferinte in ceea ce priveste firmele de constructie. Pot fi atat straine, cat si locale, atata timp cat ofera calitate", spune Scherf.
Potrivit acestuia, o alta diferenta intre alti dezvoltatori de parcuri de retail si CA Immo este strategia pe termen lung gandita pentru proiectele de spatii comerciale.
"Investitiile noastre sunt pe termen lung. Nu venim, construim si apoi vindem. Nu vrem sa fim numarul unu in Romania la investitii. Avem un actionariat conservator. Vrem investitii care sa ne asigure venituri stabile, pe termen lung", declara Christian Scherf.
Portofoliul actual al companiei austriece, unul dintre primii jucatori importanti intrati pe piata locala, este format din spatiile de birouri detinute in Bucuresti si aflate in dezvoltare la Timisoara, precum si proiectele comerciale din Sibiu, cu o suprafata de 80.150 de metri patrati, si Arad (15.000 de metri patrati utili).
Proiectele din Sibiu si Arad sunt dezvoltate impreuna cu firma Oasis, cu care CA Immo International a semnat un parteneriat.
Grupul CA Immo a fost infiintat in 1987, este listat la bursa de la Viena si are un portofoliu de peste 200 de proprietati in Europa Centrala si de Est, cu o valoare de piata de circa 2,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO