Companii

Cine s-a retras de la Petrom a vanat mai mult informatiile decat compania

05.01.2004, 00:00 19

Cei mai multi dintre investitorii care s-au retras din cursa pentru privatizarea Petrom au fost interesati de fapt doar sa cunoasca mai bine situatia de pe piata petroliera din regiune si din Romania, fara sa aiba un interes real in privatizare, a spus, la sfarsitul anului trecut, un inalt oficial din ministerul economiei si comertului.
Daca initial, au fost primite 15 expresii de interes pentru Petrom, a urmat o serie de retrageri a unor corporatii petroliere "grele" precum firma ruso a€“ britanica TNK BP, gigantii ConocoPhilips (SUA) si Eni (Italia), respectiv compania americana Alon Inc. Toate aceste companii au depus expresii de interes si au avut acces la o serie de informatii prezentate in data room (camera de date), insa nu au mai depus oferte tehnice neangajante.
Informatiile referitoare la Petrom obtinute in cadrul participarii la procesul de privatizare sunt necesare construirii unei imagini despre piata petroliera din regiunea Europei Centrale si de Est, care a ramas inca o piata fragmentata si impartita de companii nationale.Niciuna dintre companiile care s-au retras nu si-au motivat decizia, alimentand informatiile potrivit carora retragerile au avut loc in urma esecurilor de a forma aliante sau consortii pentru preluarea Petrom.
In acest context, reprezentantii ministerului de resort au mentionat recent faptul ca au avut loc discutii preliminare pe aceasta tema intre jucatorii inscrisi in cursa. In acelasi timp, majoritatea investitorilor au dat de inteles ca vor sa controleze numai anumite parti din portofoliul companiei.
Pana acum, cei mai motivati jucatori pentru preluarea Petrom sunt chiar companiile regionale, pentru care miza ar putea fi chiar consolidarea regionala. Candidatii pentru formarea unui lider regional sunt in acest moment OMV (Austria), MOL (Ungaria) si PKN (Polonia), toate cu o capitalizare de piata intre 2,5 si 3 mld. $ si angajate in cursa pentru Petrom. Analistii Erste Bank, una dintre bancile cu cea mai ampla dezvoltare in regiune, apreciau intr-un raport dat publicitatii recent ca un grup regional ar putea supravietui daca ar atinge o capitalizare de piata de circa 10 mld. $. Altfel, gigantii rusi si internationali vor putea controla finalmente intreaga regiune.
Petrom, cu o cifra de afaceri anuala de 2,2 mld. $ si un portofoliu format in principal din productie de gaze si titei, rafinare, distributie a carburantilor si activitati petrochimice, este in acest moment una dintre cele mai importante privatizari din regiune, la concurenta cu cea a Unipetrol din Cehia.
Pe de alta parte, investitorii angajati in cursa pentru Petrom au dat semnale ca sunt ingrijorati de volumul creantelor acumulate la Petrom, in suma de peste 15.000 mld. lei (peste 450 mil. $), unele din ele cu un grad ridicat de dificultate in ceea ce priveste recuperarea lor. Oficialii ministerului economiei si comertului au confirmat informatiile, adaugand ca vor fi luate masuri la nivelul conducerii companiei pentru recuperarea acestora.
Tranzactia de preluare a 51% din actiunile Petrom de catre un investitor este evaluata de analistii internationali la aproximativ 1 a€“ 1,3 mld. $, in conditiile in care viitorul proprietar va cumpara direct 33,34% din actiuni, urmand sa-si mareasca participatia prin aport de capital in cadrul unei majorari de capital la Petrom.
Comisia de negociere pentru privatizarea Petrom a anuntat la finele anului trecut definitivarea propunerii privind textul contractului de privatizare cu investitorii ramasi in cursa, potrivit ministerului economiei si comertului.Textul a fost trimis pe cale electronica reprezentantilor celor sapte investitori, urmand ca in luna ianuarie sa aiba loc discutii finale in vederea omologarii variantei definitive a contractului de privatizare. MOL (Ungaria), OMV (Austria), Hellenic Petroleum (Grecia), PKN Orlena (Polonia), Occidental (SUA), casa de comert elvetiana Glencore si concernul rus din domeniul gazelor Gazprom sunt asteptate sa depuna o oferta angajanta pana la finele lui februarie.
Potrivit calendarului anuntat, semnarea contractului de privatizare este stabilita a avea loc pana la finele primului trimestru din acest an.
Statul roman, care detine 92,9% din actiunile Petrom prin intermediul ministerului economiei, este asistat la tranzactie de catre consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Bank, precum si casa de avocatura Linklaters Miculitii.
Capitalizarea Petrom este de aproximativ 1,6 mld. $, in conditiile in care ultima cotatie pe bursa de la Bucuresti a fost de 1.470 lei/actiune. Pe bursa, sunt listate numai 7% din titlurile companiei. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO