Companii

CITR: Numărul companiilor aflate în insolvenţă iminentă a scăzut cu 10% în 2021 faţă de 2020, la 5.971 firme, dar este cu 7% peste nivelul din 2019, la debutul pandemiei; din cele 32.027 companii de impact din economie, 42% sunt în dificultate

CITR: Numărul companiilor aflate în insolvenţă...

Autor: Roxana Rosu

09.11.2022, 12:16 107

Numărul companiilor în insolvenţă iminentă a scăzut cu 10% în 2021 faţă de 2020, la 5.971 firme, dar a crescut cu 7% faţă de nivelul din 2019, la debutul pandemiei, arată un studiu realizat de CITR.

De asemenea, 70% din cifra de afaceri la nivel naţional, circa 270 miliarde euro, este generată de 32.027 de companii de impact (cu active totale de peste 1 mil. euro), iar dintre acestea, 42% sunt firme restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă.

„Experienţa anilor precedenţi ne permite să privim evoluţia acestor indicatori de la un nivel macro. Contextul pandemic este relevant, impactul revenirii din 2021 ne oferă o aparenţă de revenire. Comparaţia cu perioada pandemiei, când mediul de afaceri a beneficiat de măsuri atipice de sprijin, e inegală. Când ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea să se redreseze fără sprijin specializat. Este firesc să ajungem şi la astfel de concluzii după ce roţile ajutătoare ar fi înlăturate”, spune Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor în insolvenţă iminentă e generată de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai precis, 133 de companii înregistrează 51% din datorii.

În plus, aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor restructurabile este generată tot de companiile mari. Mai precis, 209 companii înregistrează 46% din datorii.

„Există semnale de alarmă la care, dacă antreprenorii sunt atenţi, pot accesa din timp măsurile de redresare. Ele sunt diferite în funcţie de industrie şi de companie, nu există o reţetă universală. Dependenţa faţă de anumiţi parteneri de afaceri, dificultăţile în recuperarea de creanţe, dar şi în plata la scadenţă a datoriilor, dificultăţile în aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situaţii radicale”, spune Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

În funcţie de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii au fost anul trecut construcţiile (1.842 de companii), tranzacţiile imobiliare (1.082 companii) şi comerţul (571 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt industria energiei (2.71 mld EUR), industria prelucrătoare (2,66 mld. EUR) şi comerţul (1,62 mld EUR).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO