Companii

Clasa mijlocie vrea case: cartier de 10 mil. euro la Iasi

02.09.2003, 00:00 51

Dezvoltarea creditului ipotecar pe piata romaneasca extinde aria proiectelor private derulate de constructori si in provincie. Astfel, FENE Grup SA Iasi, cu activitati in industria constructiilor si a materialelor de constructii, construieste la Iasi un cartier de vile, proiect in valoare de aproximativ 10 milioane euro.
Proiecte similare sunt in diverse faze de executie la Cluj Napoca (unde din toamna anului trecut se ridica un cartier privat de 150 de apartamente), Timisoara (cinci cartiere rezidentiale la periferia orasului), Constanta (proiect de investitii al companiei Impact SA de 25 mil. $) sau Targu Mures, unde Constrascom Benta a construit un complex la circa 5 km de centrul municipiului, intr-o zona impadurita. Alte zone luate in vizor de constructorii de case in sistem de credit ipotecar sunt Satu Mare (proiect Systemic Construct Group) sau Pitesti (Construct Group).
"Proiectul dezvoltat de FENE Grup SA vizeaza ridicarea unui cartier de locuinte unifamiliale tip vila in zona Bucium a municipiului Iasi, care va avea un numar de strazi si alei, pentru care s-au obtinut deja nume de la Consiliul Local. Cartierul I.C Bratianu se va intinde pe o suprafata de peste 60.000 mp, va cuprinde un numar total de 70 de locuinte si va avea un complex comercial si o capela", spune Marius Bujor, director calitate in cadrul FENE Grup SA. In regiunea Moldovei, acesta este al doilea proiect lansat pe piata, potrivit ultimelor informatii disponibile, dupa cel companiei Energi Co de la Piatra Neamt.
Proiectul de la Iasi va crea 200 de locuri de munca in cadrul companiei FENE Grup SA, ceea ce inseamna de fapt o triplare a numarului actual de angajati, si va duce printre altele la dublarea cifrei de afaceri prognozate pentru acest an.
FENE Grup SA estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 12 mil. euro, in conditiile inceperii lucrarilor la acest cartier, precum si a participarii la licitatii de noi lucrari. In 2002, FENE Grup SA a realizat o rata a profitului brut de 15-16% la o cifra de afaceri de 6 mil. euro, cu aproximativ 90 de angajati.
FENE Grup SA activeaza in domeniul constructiilor si amenajarilor interioare, este importator de gresie si faianta din Italia, detine un supermarket, o discoteca si un magazin de confectii de lux pentru barbati.
"Cartierul de vile este un proiect mai vechi al firmei noastre, datand inca din 2001, insa intre timp am facut diligentele necesare pentru obtinerea autorizarilor.  Vilele vor fi construite pe un teren de 6 ha in zona Bucium a orasului, aflat in proprietatea firmei, localizat la iesirea catre Bucuresti", afirma Bujor.
Pretul unei vile la cheie, dotata cu centrala termica, gresie, faianta, parchet laminat sau geam termopan, se situeaza intre 45.000 si 70.000 euro. Pretul pe metru patrat suprafata construita este de 300 euro.
"Avem deja 30 de clienti din totalul celor 70 de locuinte. Rata fixa lunara, pe o perioada de 15 ani, variaza de la 250 la 400 de euro. Clientul achita mai intai, integral, pretul terenului, de 20 euro/mp pentru loturi de 500 metri patrati de fiecare locuinta, in total 10.000 euro. Clientul se poate muta in casa intr-un an de la contractare", explica Bujor. El adauga ca intregul proiect va fi finalizat pana in primavara lui 2005.
"Cartierul se va extinde in functie de finantari, fiind avuta in vedere construirea altor 50 de locuinte", mai spune reprezentantul companiei.
Cum a luat nastere acest proiect?
In urma unor cercetari efectuate de FENE Grup SA pe un esantion reprezentativ de persoane din Iasi a rezultat faptul ca exista o cerere de locuinte familiale tip vila situate intr-o zona rezidentiala din Iasi, fara poluare, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei.
Pentru construirea unui complex comercial in cartierul de vile I.C. Bratianu din Iasi, reprezentantii companiei afirma ca exista discutii cu unele lanturi comerciale cunoscute de pe piata de retail, fara sa dea alte detalii in acest moment.
Accesul mai facil la creditele ipotecare a impulsionat in ultimul timp atat cererea pentru apartamente in cartierele aglomerate de blocuri, cat si constructia de case noi. De altfel, analistii apreciaza ca in urmatoarea perioada va creste semnificativ cererea pentru casele unifamiliale, efect observat de investitori care deja au suplimentat oferta. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO