Companii

Clinica Hiperdia, vanduta cu 15 mil. euro

Clinica Hiperdia, vanduta cu 15 mil. euro

Click pentru imaginea marita

12.12.2007, 19:56 725

Sectorul medical privat, care inregistreaza cele mai rapide ritmuri de crestere din industrie, a atras in acest an investitii de peste 30 mil. euro din partea fondurilor de private-equity, majoritatea jucatorilor din top zece "suferind" schimbari de actionariat in 2007.
Ultima tranzatie consemnata pe acest segment, cea prin care Bedminster Capital Management a preluat 65% din tilurile Hiperdia Brasov pentru 15 mil. euro a stabilit un nou record in industrie. Compania activeaza pe o nisa a serviciilor medicale, cea de diagnostic imaginistic, iar cifra de afaceri realizata in 2006 de 3,1 mil. euro nu o plaseaza intre primii zece jucatori de profil. Cu toate acesta, Hiperdia reprezenta una dintre ultimele oportunitati pe care fondurile le puteau valorifica pe aceasta piata.
Una din particularitatile tranzactiei Hiperdia o reprezinta faptul ca actionari au preferat sa cedeze controlul, in conditiile in care ceilalti investitori financiari care au intrat in companii romanesti au preluat participatii minoritare. In aceasta situatie se afla fondatorii Centrului Medical Unirea, cei ai Diagnosis, ai Centrului Medical Romar si ai MedLife, care au preferat sa pastreze peste 50% din titluri.
Toate aceste tranzactii fac din 2007 anul cel mai fierbinte din punctul de vedere al fuziunilor si achizitiilor.
"Nu ne gandim la un exit mai inainte de 5-6 ani din afacerea Hiperdia. Am mai fost aproape de semnare cu alte cateva companii, insa nu s-a concretizat nimic. Hiperdia este prima noastra afacere in Romania", a spus Ronald Drake, presedintele Bedminster Capital Management. Bedminster este administratorul fondului South Europeast Equity Fund II (SEEF II), lansat in 2006 si care dispune de un capital de 320 mil. dolari. Reprezentantii sai spun ca in Romania sunt vizate in special sectoarele de consum, targetul fiind reprezentat de companiile cu o nevoie de finantare intre 5 si 40 mil. euro.
Tranzactia a avut o structura complexa atat prin prisma numarului de persoane care au cedat actiuni (noua oameni de afaceri), cat si datorita faptului ca 80% din valoare este reprezentata de o majorare de capital ce urmeaza sa se deruleze in mai multe etape in 2008.
Hiperdia a fost fondata in 1997 la Brasov de catre Aurel Tudose, Tiberiu Roth, Jacov Katz, Octavian Lebovici, Petru Goldfinger si Herman Rosner, iar in 1999, datorita nevoii de finantare, acestia au mai atras trei investitori israelieni (Yariv Gilat, Nir Yosseph si Amos Fialkov). "Anul acesta vom termina cu o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 60% comparativ cu 2006 si am vrea sa pastram acelasi ritm si in 2008', a spus Tiberiu Roth.
Pentru 2008 Hiperdia are in vedere extinderea retelei de clinci de la opt in prezent la zece. Valoarea investitiei va depinde, potrivit lui Roth, de cererea de servicii medicale in zonele unde acestea vor fi situate, dar si de dotarea tehnica existenta. "Vrem sa ajungem la 15-20 de clinici cat mai repede", a adaugat Roth.
Tranzactia s-a semnat pe 7 noiembrie, dupa ce negocierile au demarat in primavara. Potrivit reprezentantilor Hiperdia, Bedminster a fost singurul fond cu care negocierile au avansat.
"Creditele de la banci te limiteaza la cifra de afaceri. Un fond de investitii are o strategie pe termen mai lung si isi asigura acces la o finantare mai mare", a spus Aurel Tudose, unul dintre fondatorii companiei. Tudose a fost timp de 6 ani directorul general al producatorul de medicamente Sindan pana in vara anului trecut.
In aceasta tranzactie, Bedminster a fost asistat de casa de avocatura Salans, echipa de avocati fiind condusa de catre Obie Moore, managing partner al Salans si Lucian Bondoc, managing counsel.
Retelele locale de clinici sunt businessuri de familie infiintate la sfarsitul anilor '90 si care au inceput sa se dezvolte puternic in ultima perioada in conditiile cresterii accesului la serviciile de sanatate al populatiei si pe fondul unui sistem de stat in deriva.
Perioada de maturizare pentru investitiile in clinici private este de minimum patru ani, astfel ca incepand cu 2011 ne putem astepta si la primele exit-uri. Randamentul unei astfel de investitii este asigurat, avand in vedere ca ritmul de crestere al sectorului se va mentine sustinut, iar niciunul dintre operatorii de clinici si spitale private de talie europeana nu este prezent in Romania. De vanzare au mai ramas jucatori de talie mica, cu afaceri sub 3 mil. euro si cu o prezenta mai putin semnificativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO