Companii

Compa si-a dublat estimarea de profit pentru 2004

30.11.2004, 00:00 17

Producatorul de piese auto Compa Sibiu si-a revizuit in sens pozitiv previziunile privind rezultatele economice la sfarsitul acestui an. Astfel, compania estimeaza acum ca va obtine un profit net de peste 1,6 milioane de euro anul acesta, fata de 0,8 milioane de euro estimarea anterioara.
Noul rezultat este de peste trei ori mai ridicat comparativ cu profitul inregistrat anul trecut.
Compa ar trebui sa realizeze  o cifra de afaceri de 39,7 milioane de euro, potrivit estimarilor companiei, in crestere cu peste 52% fata de vanzarile din 2003.
Bugetul prevedea pentru 2004 o cifra de afaceri de 24,1 milioane de euro.
Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii pe marginea acestei rectificari.
Rectificarea previziunilor pentru acest an a venit in urma rezultatelor in crestere raportate de Compa  pana in prezent. Dupa primele noua luni ale anului, Compa obtinuse un profit de 1,5 milioane de euro, de peste sapte ori mai ridicat fata de rezultatul de anul trecut. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a societatii a inregistrat o crestere de 50%, atingand 28,3 milioane de euro.
Cresterea vanzarilor si a profitului s-au datorat parteneriatelor incheiate in ultimii ani cu cu companii internationale cum ar fi grupul american Honeywell Garett sau cel japonez Koyo, activitati in care Compa a investit cateva milioane de euro. Societatea mai are un contract de colaborare si cu grupul german Bosch.  De asemenea, Compa mai produce si o serie de repere (arcuri) pentru modelul Dacia Logan.
Compa a hotarat si prelevarea la fondul de dezvoltare a societatii a sumei minime de 370.000 euro din profitul net realizat in acest an pentru asigurarea necesarului de resurse financiare penrtru programele de investitii avute in vedere de companie. Programul de investitii al societatii pentru acest an se ridica la 4,4 milioane de euro.
Compa este controlata de salariati, care detin peste 51% din numarul total de actiuni. In actionariatul companiei au intrat si o serie de fonduri de investitii. Astfel, fondul  Hyposwiss Danube Tiger detine o participatie 9,9%, iar fondurile Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi societate, New Century Holdings au impreuna o detinere de 7%.
In ultimele luni au fost transferate mai multe pachete importante din capitalul social al Compa, in urma acestora fiind raportati alti noi actionari importanti. Societatea de intermediere financiara SSIF Broker din Cluj - Napoca, impreuna cu presedintele acesteia Petru Prunea si cu societatea Best Manager SRL, a ajuns sa controleze 5,24% din actiunile Compa. SSIF Broker controleaza aproape 5,1% din actiuni, Prunea detine 0,1%, iar restul pana la 5,24% se afla in proprietatea Best Manager.
Actiunile Compa sunt listate la Bursa de Valori, de la inceputul anului, pretul actiunilor crescand de peste cinci ori. Ieri, aceste titluri au fost suspendate de la tranzactionare. Ultima tranzactie cu actiunile Compa s-a realizat la pretul de 13.500 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei, la acest pret fiind de 26,2 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO