Companii

Complexurile energetice Turceni si Rovinari incep sa faca profituri mari

Complexurile energetice Turceni si Rovinari incep sa faca profituri mari

Click pentru imaginea intreaga

13.08.2007, 20:27 17

Complexurile energetice Rovinari si Turceni au inregistrat in primele sase luni ale anului profituri nete in crestere de 6,7 ori, respectiv de 2,3 ori, fata de primul semestru al anului trecut.
Unul dintre principalele motive care au stat la baza acestei aprecieri, in special in cazul CE Rovinari, a fost faptul ca, spre deosebire de anul trecut, compania nu a mai incheiat contracte de livrare de energie cu un volum atat de mare astfel incat sa nu-si poate acoperi obligatiile decat prin achizitii suplimentare de energie care implicit au diminuat castigurile.
"Pentru a ne respecta contractele, am fost nevoiti sa cumparam energie, conform reglementarilor ANRE (Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei - n.r.), platind astfel mai mult decat pretul de vanzare", a declarat Mihai Constantin, directorul economic al CE Rovinari, citat de Mediafax.
Reprezentantii CE Turceni sustin ca rezultatele bune se datoreaza cresterii veniturilor din exploatare si scaderii cheltuielilor.
CE Rovinari a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 86,94 milioane de lei (26,1 milioane de euro), iar CE Turceni a inregistrat un profit brut de 52,79 milioane de lei (15,84 milioane de euro). Profitul net inregistrat de CE Turceni in primele sase luni ale anului s-a ridicat la 45,12 milioane de lei (13,5 milioane de euro), de 2,3 ori mai mare decat in primele sase luni ale anului trecut.
Cifra de afaceri a CE Rovinari s-a diminuat cu 10%, la 401,75 milioane de lei (120,64 milioane de euro). In cazul CE Turceni, cifra de afaceri a scazut cu 6,4% in perioada analizata, pana la un nivel de 478 de milioane de lei (143 de milioane de euro).
Conducerea CE Rovinari a solicitat la inceputul saptamanii trecute Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei recunoasterea in tarifele electricitatii pentru populatie a o serie de costuri ale producatorului, masura ce ar duce la majorarea preturilor. CE Rovinari a efectuat in primele sase luni investitii de 21,23 milioane de lei (6,37 milioane de euro) din surse proprii.
Cele trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova se afla in prezent in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) dupa ce in primavara acestui an au fost transferate de la Ministerul Economiei si Finantelor in baza unei ordonante de urgenta care inca nu a primit avizul Parlamentului. Privatizarea celor trei mari complexuri ar putea incepe de la jumatatea anului viitor.
Cele trei mari complexuri energetice au fost evaluate de catre topul "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de ZF, la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Astfel, CE Turceni, cel mai mare complex energetic ar valora 546 de milioane de euro, CE Rovinari 533 de milioane de euro, iar valoarea de piata a CE Craiova s-ar ridica la 417 milioane de euro.
Printre companiile care sunt deja prezente de piata energiei locale si care sunt in cautarea unor solutii prin care sa-si completeze portofoliile, privatizarea complexurilor energetice a suscitat interesul si al unor companii care nu sunt prezente pe piata. E.ON (Germania), Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE Power (Germania), Iberdrola (Spania), Endesa (Spania) sunt cateva din campaniile care si-au anuntat intentia de a participa la privatizarea celor trei complexuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO