Companii

Conducerea Sicomed a fost preluata de manageri greci

07.07.2000, 00:00 21



Conducerea executiva a producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti a fost preluata, la cererea actionarilor societatii, de o companie straina de management Medial, condusa de greci.

"Decizia de angajare a unei societati de management nu a putut fi pusa in practica mai devreme din cauza prevederilor din statutul societatii, care au fost modificate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor", a declarat pentru Ziarul Financiar Francisc Bodo, ofiter de investitii la Ged Capital Development, societate care administreaza Fondul Roman Post Privatizare (FRPP), actionar indirect la Sicomed.

Pachetul majoritar de actiuni Sicomed (50,08%) a fost preluat anul trecut de societatea Venoma Holdings din Cipru, firma care la randul ei este detinuta in proportii egale (33%) de FRPP, fonduri administrate de Global Finance si Galenia North-East.

Ceilalti actionari ai Sicomed sunt FPS,- 8,33%, SIF Muntenia - 11,9% din titluri, si SIF Oltenia, cu 8,76% din titluri. Restul actiunilor sunt detinute de mici investitori. Sicomed are un capital social de 138,98 mld. lei, impartit in actiuni cu valoarea 1.000 lei.

In cadrul AGA de la inceputul acestei luni a fost completata prevederea referitoare la asigurarea conducerii executive a Sicomed, cu mentiunea ca aceasta functie va putea fi preluata atat de directori executiv cat si de o societate de management.

Directorul general al Sicomed este, in urma hotararilor AGA, Vassilis Alexakos, care a fost, de circa 6 luni, consultant pentru Sicomed. Alexakos, care este de nationalitate greaca, a condus timp de circa 25 de ani o firma de produse farmaceutice in Grecia. In plus, de circa 15 ani, Alexakos este si presedintele asociatiei producatorilor de farmaceutice din Grecia.

In cadrul aceleiasi AGA au mai fost alesi si primii cinci membri ai consiliului de administratie, care este compus din doi membri de nationalitate greaca, doi de nationalitate romana si unul de nationalitate germana.

Performantele Sicomed nu vor avea nici o influenta asupra remunerarii societatii de administrare, avand in vedere ca plata pentru aceste servicii este fixa. Cu toate acestea, afirma Bodo, la contractul de management s-a anexat un plan de afaceri care presupune cresterea constanta a indicatorilor financiari.

Societatea a obtinut anul trecut un profit net de 95,228 mld. lei, la o cifra de faceri de 615,6 mld. lei. In aceeasi perioada, societatea a realizat venituri totale de 696,02 mld. lei si cheltuieli totale de 549,4 mld. lei.

Proprietarii Sicomed au decis insa ca intregul profit realizat anul trecut sa fie repartizat la fondul de dezvoltare si constituirea rezervelor legale.

Pentru anul 2000, conducerea societatii a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli la care s-au luat in calcul un profit net de 141,3 mld. lei, venituri totale de 942 mld. lei si cheltuieli totale de 756,7 mld. lei, la o cifra de afaceri de 929,5 mld. lei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO