Companii

Continua finantarile uriase din real-estate: Africa Israel ia 234 mil. euro pentru dezvoltarea Cotroceni Park

Continua finantarile uriase din real-estate: Africa Israel ia 234 mil. euro pentru dezvoltarea Cotroceni Park

Cotroceni Park (macheta) este dezvoltat la intersectia dintre Bd. Timisoara si Bd. Vasile Milea

05.12.2007, 19:02 259

Compania de dezvoltare imobiliara Africa Israel, care a anuntat investitii de circa un miliard de euro pe piata locala, a obtinut o finantare in valoare de 234 de milioane de euro de la filiala londoneza a bancii germane Hypo Real Estate. Creditul va fi destinat dezvoltarii, dar si administrarii mall-ului Cotroceni Park pe o perioada de cinci ani.
"Am discutat inca din start cu banci straine, din Germania, Grecia si Austria, despre care stiam sigur ca pot face fata unei asemenea finantari. Din cate stiu, aceasta este cea mai mare finantare pentru un singur proiect imobiliar de pe piata locala", a declarat Reuven Havar, directorul executiv al companiei.
In decursul lunii noiembrie dezvoltatorul imobiliar Copper Beech a obtinut o finantare de 575 de milioane de euro de la Banca Comerciala Romana pentru mai multe proiecte rezidentiale, acesta fiind cel mai mare credit obtinut de un dezvoltator pentru proiecte pe piata locala.
O alta finantare importanta a fost obtinuta anul acesta de catre dezvoltatorul local Iulius Group, care a obtinut un credit de 175 mil. euro de la banca germana Eurohypo, pentru refinantarea proiectelor existente si continuarea dezvoltarii companiei.
Proiectul Cotroceni Park este estimat la circa 280-300 de milioane de euro, astfel ca imprumutul va asigura circa 80% din valoarea investitiei.
"Acest imprumut se va concretiza in doua etape, prima legata de perioada de constructie, care a fost estimata la aproape trei ani, etapa a doua cuprinzand o perioada de cinci ani de zile, pentru administrarea proiectului", a adaugat Gabriela Alexe, directorul financiar al companiei.
Reprezentantii Cotroceni Park au anuntat ca data de deschidere a proiectului, finalul anului 2009, dupa ce recent a fost desemnat antreprenorul general al constructiei, firma israeliana Denya Cebus.
"Avem banii, avem chiriasii, acum trebuie sa finalizam constructia. Totodata, incercam sa schimbam PUD-ul (planul urbanistic de detaliu - n. r.) pentru cladirile de birouri, care ne permit in prezent constructia a 60.000 de metri patrati", a mai spus Havar.
Africa Israel a devenit in luna noiembrie unicul actionar al Cotroceni Park, dupa ce a ajuns la o intelegere cu fondul de investitii Broadhurst, pentru preluarea participatiei de 50% pe care americanii o detineau in proiect, in urma unei tranzactii de circa 78 mil. euro. Mall-ul Cotroceni Park, cu o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, este preinchiriat in proportie de 80%.
Lucrarile de constructie a mall-ului vor implica investitii de circa 180 de milioane de euro, fara a lua in calcul costurile cu terenul, in timp ce cladirile de birouri si hotelul vor necesita inca 100 de milioane de euro.
Cotroceni Park nu este cel mai mare proiect al Africa Israel pe piata locala, compania avand in faze incipiente de dezvoltare un proiect imobiliar pe terenul fabricii Laromet din Bucuresti, care ar urma sa implice investitii de circa 500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO