Companii

Conturile individuale de investitii prind viteza

01.07.2005, 18:55 38

Administrarea personalizata a banilor investitorilor incepe sa isi faca loc in afacerile societatilor de administrare a investitiilor, cele care administreaza fondurile mutuale. Piata conturilor individuale de investitii se ridica in prezent la cateva milioane de euro, adica de aproximativ zece ori mai putin fata de activele totale ale fondurilor mutuale, care se situeaza in jurul a 65 milioane de euro.

Conturile individuale de investitii sunt create pe baza mandatului acordat de un investitor unei societati specializate pentru administrare banilor, fiind de fapt un fel de fonduri mutuale, dar cu un singur investitor.

Societatile de administrare impun sume minime pentru deschiderea unui asemenea cont de investitii, limita situandu-se de cele mai multe ori in jurul a 100.000 de lei noi (1 miliard de lei vechi; 27.700 de euro).

Administratorii vor contribui la Fondul de Compensare al Investitorilor care ii va despagubi pe titularii conturilor in cazul in care administratorul nu mai poate restitui banii sau titlurile depuse de investitor.

Doua dintre societatile care administreaza astfel de conturi au raportat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sumele aflate in administrare.

Este vorba de Quadrant Asset Management, societate care va fi preluata de CA IB Asset Management societatea de administrare a investitiilor a grupului HVB, care detinea la finalul lunii mai sub administrare 9,72 milioane de lei noi (97,2 miliarde de lei vechi; 2,7 milioane de euro) si BCR Asset Management, societatea Bancii Comerciale Romane, cu conturi individuale aflate in administrare in valoare de 1,64 milioane de lei noi (454.000 de euro).

Conform datelor publicate luna aceasta de Quadrant valoarea conturilor administrate de societate a depasit luna aceasta 20 milioane de lei noi (5,5 milioane de euro).

"Este posibil ca potentialul pietei conturilor individuale sa fie chiar mai mare decat cel al fondurilor mutuale. Oamenii cu multi bani au pretentii mai mari si investesc doar accidental in fondurile mutuale. Doar in Bucuresti cred ca sunt peste 1.000 de potentiali clienti pentru conturi individuale," spune Doru Puiu Tiberiu, directorul BCR Asset Management. Societatea administreaza in prezent sase conturi individuale.

BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania, a intrat luna aceasta pe piata prin deschiderea primelor conturi individuale, chiar inainte de lansarea primelor doua fonduri mutuale, programata pentru urmatoarele saptamani.

Certinvest, societate care administreaza patru fonduri mutuale, administreaza in prezent conturi individuale in valoare de aproximativ 5 miliarde de lei. Eugen Voicu, presedintele societatii, spune ca pentru unii dintre clienti conturile individuale sunt doar primul pas catre piata de capital.

"Am avut investitori cu conturi individuale care au devenit ulterior investitori activi pe piata de capital sau cu care am gasit o alta forma de colaborare," spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

El spune ca pentru un investitor, administrarea unui cont individual este mai ieftina decat un plasament intr-un fond mutuale "Comisionul de administrare la un cont individual este cu 20% mai mic decat cel perceput din activele unui fond diversificat," spune Voicu. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO