Companii

Cosmin Paunescu, KD Investments: Vom folosi compania de asigurari pentru a atrage investitori

Cosmin Paunescu, KD Investments: Vom folosi compania de asigurari pentru a atrage investitori

Cosmin Paunescu, seful KD Investments: Vrem sa diminuam comisionul total prin perceperea unui comision propriu cat mai scazut, scazand astfel costurile investitorului.

03.11.2006, 15:48 117

Societatea slovena de administrare a investitiilor KD Investments si-a largit reteaua de distributie, formata acum din Banca Romana de Dezvoltare, Banca Carpatica si societatile de brokeraj KD Capital Management, Egnatia Securities.
KD miza initial pe dezvoltarea unei retele proprii de distributie a fondurilor, dar a incheiat in a doua parte a acestui an contracte de distributie cu cele doua banci. Cosmin Paunescu, seful KD Investments, spune ca va incerca sa se foloseasca si de compania de asigurari de viata a grupului, KD Life, pentru a atrage clienti pentru fonduri.
KD Investments incepuse la mijlocul anului 2005 lansarea unor "puncte financiare", centre ale KD unde investitorii pot obtine informatii in legatura cu oportunitatile de investire, prin deschiderea oficiala a unei astfel de structuri in Bucuresti.
In aceste centre, clientii ar fi avut ocazia sa cumpere atat fondurile KD Investments, dar si fondurile altor societati de administrare. Din iulie 2005, KD nu a mai deschis niciun alt punct financiar, dar in schimb a semnat la mijlocul acestui an contracte de distributie cu BRD, Banca Carpatica, SSIF KD Capital Management si SSIF Egnatia Securities.
"Desi colaborarea cu aceste institutii financiare presupune un cost suplimentar, noi percepem deja un comision de subscriere destinat in mare parte distribuitorilor. Nu percepem insa un comision de retragere", spune Cosmin Paunescu, directorul general al KD Investments Romania.
KD nu a renuntat la strategia de a vinde fonduri straine la care investitorii locali nu au acces deocamdata.
Societatea va incepe prin distribuirea fondurilor KD Investments atat in mod direct, dar si prin intermediul fondului Multifond.
"La inceput, fondul se va axa pe fondurile diversificate si de actiuni. Incepand cu anul viitor intentionam sa dsitribuim prin intermediul acestuia si fonduri aflate sub administrarea grupului KD", spune Cosmin Paunescu despre strategia de investire a fondului Multifond.
Desi o noutate pe piata financiara autohtona, in strainatate fondurile mutuale care investesc in unitatile altor fonduri mutuale sunt un lucru obisnuit. Avantajul este ca acest tip de fonduri asigura o diversificare si mai mare decat fondurile obisnuite, oferind oportunitatea investitorului de a cumpara practic mai multe actiuni decat ii permite un fond obisnuit. In acelasi timp, din banii investitorilor vor fi retinute doua comisioane de administrare: cel al fondului de fonduri si cel al fondurilor in care acesta investeste.
"Vrem sa diminuam comisionul total prin perceperea unui comision propriu cat mai scazut, scazand astfel costurile investitorului. Sunt sigur ca dupa cateva luni de la nasterea fondului raportul cost-randament va fi unul favorabil celor care investesc", spune Cosmin Paunescu.
Reprezentantul KD Investmenst spera sa aiba clienti institutionali, dar si persoane fizice, intentionand sa foloseasca compania de asigurari a grupului pentru a atrage clienti.
KD Investments administreaza in acest moment un singur fond, KD Maximus, fond de actiuni. Saptamana trecuta fondul avea un randament de 13%, iar la 30 septembrie avea o cota de piata de 4%. Societatea de investitii intentioneaza sa mai lanseze pana la sfarsitul acestui an un fond diversificat. Acesta se va numi Optimus, iar deocamdata se afla spre aprobare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). In acest fel, KD Investments va avea in administrare 3 fonduri deschise de investitii. La acest moment, cea mai diversificata oferta din piata fondurilor o are Certinvest, cu patru fonduri, Tezaur, Orizont, Capital Plus si Intercapital. Tot spre aprobarea CNVM se afla si cererea grupului de a creste expunerea fondului Maximus pe actiuni la 90%. Conform spuselor lui Paunescu, strategia de investire a fondului este una pe termen lung, iar deciziile luate se bazeaza in special pe rezultatele furnizate de analiza tehnica. Cei de la KD Investments vor sa transforme prin aceasta decizie fondul dintr-unul mai mult diversificat, intr-unul cu adevarat pe actiuni.
KD Investments face parte din grupul financiar sloven KD Group, care are operatiuni in Slovenia, Slovacia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Muntenegru si Luxemburg. In Romania, grupul mai are activitati in domeniul brokerajului, dupa ce a lansat societatea de brokeraj KD Capital Management. Acesta activeaza si in domeniul asigurarilor prin intermediul companiei KD Life.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO