Companii

Cresteri substantiale pentru activele SIF-urilor

16.02.2006, 20:22 13

Schimbarea modului de raportare contabila la inceputul acestui an a determinat cresteri substantiale ale activul net al SIF-urilor intr-o singura saptamana, cresteri care s-au situat intre 16% si 22%. Totodata, activele SIF-urilor au crescut in prima luna a anului si ca urmare a cresterii puternice inregistrate de actiunile listate pe piata de capital.

Cea mai mare crestere a activului net a inregistrat SIF Oltenia, cu un plus de 21,5% la valoarea calculata pe 31 ianuarie fata de nivelul inregistrat pe 27 ianuarie. Activul net al SIF Banat-Crisana a consemnat o crestere de 18% in acelasi interval de timp avut in vedere si in cazul SIF Oltenia, in timp ce valoarea activului net al SIF Transilvania era la 3 februarie cu 16,8% mai ridicata fata de situatia de pe 27 ianuarie. In cazul SIF Transilvania, valoarea activului pe actiune a depasit astfel pretul de piata al actiunilor, activul net raportat de SIF-uri fiind dupa parerea majoritatii analistilor substantial mai mic fata de valoarea reala a actiunilor, in principal datorita inregistrarii pachetului de actiuni detinut la BCR sub valoarea reala.

Activul net unitar al SIF Oltenia era la finalul lunii ianuarie de 2,7561 lei/actiune, iar cel al SIF Banat-Crisana de 2,1997 lei/actiune. Valoarea activului net unitar al SIF Transilvania era la 3 februarie de 2,3532 lei/actiune.

Celelalte doua SIF-uri, Moldova si Muntenia, nu au publicat date privind activele nete pentru ultima zi din ianuarie sau pentru inceputul lui februarie. "Potrivit unor ordine ale CNVM si Ministerului Finantelor, din acest an companiile listate pe Bursa va trebui sa faca raportari contabile conform Standardelor Internationale de Raportare Fiscala. Conform noilor raportari, impozitul pe un potential castig nu se mai inregistreaza drept obligatie, ci ca un provizion si nu se mai scade din activul net", a explicat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO