Companii

Cristian Popa, ultimul executiv din vechea echipa a Bergenbier, a plecat din companie dupa sase ani

Cristian Popa, ultimul executiv din vechea echipa a Bergenbier, a plecat din companie dupa sase ani
22.07.2009, 00:00 228

Cristian Popa, cel care a detinut in ultimii sase ani pozitia de director de vanzari al producatorului de bere InBev Romania, a parasit compania luna aceasta, el fiind ultimul manager InBev care a facut parte din echipa creata de Mihai Albu si Mihai Ghyka, fostii directori generali ai producatorului Bergenbier.

"Incepand cu jumatatea lunii iulie a acestui an, noul director de vanzari al InBev Romania este Cristian Spuza, care a detinut pana in prezent pozitia de director financiar si director de planificare si performanta comerciala InBev Romania. Pentru pozitia de director financiar, InBev Romania a inceput procesul de recrutare, atat in cadrul companiei, cat si extern", au declarat pentru ZF reprezentantii InBev Romania.

Cristian Popa, 41 de ani, are o experienta de 17 ani in vanzari in cadrul companiilor multinationale JTI, Stimorol, P&G si InBev. El si-a inceput cariera in anul 1992 ca reprezentant de vanzari al producatorului de tigarete JTI. Doi ani mai tarziu el devine Sales Director al companiei Stimorol, iar in anul 1995 Popa se alatura echipei de vanzari a companiei Procter & Gamble (P&G) in pozitia de Key Account Manager. Timp de sapte ani, el ocupa mai mai multe functii in cadrul P&G printre care si cea de Sales Manager Romania, dar si Trade Marketing Manager Balkans, acoperind atat activitatea grupului din Romania, cat si din Serbia, Moldova, Albania si Macedonia.

 

Echipa de executivi romani, inlocuita in mare parte de expati

Din anul 2003 si pana in prezent, Cristian Popa a fost directorul de vanzari al InBev Romania, parte a grupului InBev. Popa era singurul manager din filiala locala InBev care a facut parte insa din echipa producatorului de bere si in perioada in care brandul Bergenbier era lider de piata. In ultimele 18 luni, managementul companiei InBev Romania a fost schimbat in totalitate dupa ce, in martie 2008 Mihai Ghyka a decis sa paraseasca compania dupa doisprezece ani de activitate in cadrul filalei locale a multinationalei belgiene, iar conducerea companiei a fost preluata pentru prima data de un expat, brazilianul Eduardo Luz. Incepand de atunci, fostii executivi au plecat pe rand din companie, locul lor fiind preluat majoritar de expati.

InBev Romania nu a anuntat pana in prezent cifra de afaceri cu care a incheiat anul 2008. Potrivit informatiilor aparute in raportul anual al companiei, filiala locala a grupului belgian a inregistrat vanzari de patru milioane de hectolitri, respectiv o crestere mai mica de 2% a volumelor vandute comparativ cu anul precedent. In acelasi timp insa, InBev Romania a pierdut 1,2% din cota de piata detinuta pe plan local, ajungand la 19,2% fata de 20,4% cat avea in 2007. Astfel, raportat la dinamica vanzarilor, anul 2008 a fost cel mai slab an al InBev Romania din ultimul deceniu.

 

InBev ar putea vinde fabricile din Romania

In 2007, InBev Romania a inregistrat afaceri de 627,8 mil. lei (188,1 mil. euro), in crestere cu 19% fata de 2006, si un profit net de 31,9 mil. euro, mai mare cu 49,7% fata de rezultatele obtinute in urma cu doi ani. Vanzarile cresteau de asemenea in urma cu doi ani cu peste 16%.

 Compania InBev Romania ar putea fi vanduta de Anheuser-Busch InBev, impreuna cu operatiunile din alte sase tari din Europa Centrala si de Est pentru a recupera o parte din datoria de 50 de miliarde de dolari realizata in urma achizitiei Anheuser-Busch. Reprezentantii AB InBev au confirmat faptul ca intentioneaza sa vanda o parte din active fara a dezvalui insa care vor fi exact acestea. Pana in prezent, mai multe fonduri de investitii si-au aratat interesul pentru a cumpara operatiunile din Europa Centrala si de Est ale InBev.

 

Schimbare totala

Cum s-a schimbat managementul InBev Romania in ultimii ani

 

Sfarsitul lui 2007

Director general: Mihai Ghyka, 37 de ani, roman

Director de marketing: Liviu Irimia, 40 de ani, roman

Director financiar: Margarita Nikolova, 36 de ani, nationalitate bulgara

Director de vanzari: Cristian Popa, 41 de ani, roman

 

Anul 2009

Director general: Eduardo Luz, 36 de ani, brazilian

Director de marketing: Simeon Goranov, 40 de ani, bulgar

Director de vanzari: Cristian Spuza, 30 de ani, roman

Director resurse umane: Kalina Petkova, 33 de ani, nationalitate bulgara

Sursa: InBev Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO