Companii

Cristian Savu, McDonald''s: Cota unica ne-a ajutat sa facem un profit de 2 milioane de euro

15.05.2006, 00:00 29

Lantul de restaurante McDonald''s Romania a inregistrat anul trecut un profit net de 7 milioane RON (2 milioane euro), valoare pe care oficialii companiei se asteapta sa o dubleze in 2006.

Compania a realizat o cifra de afaceri de 181 mil. lei (50 mil. euro) in 2005, in crestere cu aproximativ 20% fata de rezultatul inregistrat in anul precedent.

Castigul net al lantului de restaurante McDonald''s Romania a crescut de la 22,2 mii euro la 2 mil. euro anul trecut. Compania lucreaza acum cu o marja de profit de 3,8%.

Evolutia buna a rezultatelor financiare a aparut pe fondul campaniilor de publicitate, al diversificarii portofoliului de produse, precum si al maturizarii pietei de profil.

Potrivit acestuia, compania a lucrat in pierdere pana in 2004.

"Anul 2004 a fost un fel de break-even point (momentul in care o companie trece de pe pierderi pe profit - n. red.)", spune Cristian Savu, director de comunicare al companiei.

"Este normal ca profitul sa creasca mult atunci cand ai plecat de la o valoare atat de mica. Evident ca anul acesta nu vom mai avea o crestere de asemenea proportii procentuale. Putem spune ca din 2006 am intrat in normalitate", a mai adaugat Savu.

Lantul McDonald''s activeaza pe piata locala din 1995.

"Este vorba de o maturizare a pietei, de o crestere sensibila, dar reala a puterii de cumparare si ne-a ajutat si cota unica de impozitare", afirma Cristian Savu.

El spune ca strategia McDonald''s pe anul trecut, precum si cea de anul acesta implica schimbarea designului interior al celor 51 de restaurante. Pentru redecorararea fiecaruia se vor investi aproximativ 200.000 de euro, miscarea face parte dintr-un plan pe termen lung, explica oficialul.

"Este o preocupare importanta pentru noi designul interior si exterior al restaurantelor si facilitatile pe care le oferim. In mai putin de o luna vom avea si monitoare cu plasma in fiecare restaurant, unde vom difuza programe pe profilul clientului nostru", a adaugat el.

McDonald''s va introduce mobilier mai luxos si canapele din piele. Mobila si accesoriile, explica Savu, vor fi cumparate din Romania.

In acest an, compania deruleaza un program-pilot ce vizeaza introducerea unui numar mai mare de produse pe baza de cafea.

"Am observat acest trend la nivel national si international legat de consumul de cafea", spune oficialul McDonald''s Romania.

Compania se va axa si pe clientii de varsta mica, respectiv copii, dar si pe meniuri specializate adresate unor anumite grupe de clienti, precum cele pentru femei.

"Pentru 2006 ne asteptam la o crestere de circa 15% a cifrei de afaceri, ceea ce ar insemna o dublare a profitului", estimeaza Savu.

Compania, explica Savu, a lucrat in pierdere din cauza investitiilor pe care le-a realizat la nivel local. McDonald''s detine 51 de restaurante in Romania, plus o unitate mobila, cu un total de 2.262 de angajati. Reprezentantul companiei spune ca inca doua-trei unitati ar putea fi adaugate lantului pana la sfarsitul anului.

"Vom continua politica de extindere, in special in locatii de tip mall-uri, care reprezinta deja un mod de viata in Romania", a mai adaugat oficialul. El spune ca investitia intr-un restaurant McDonald''s poate varia intre 800.000 si doua milioane de euro, in functie de dimensiunile acestuia si de amplasare. Compania a deschis recent o unitate in cadrul complexului Plaza Romania.

Principalii competitori ai McDonald''s la nivel local sunt lanturile KFC, Pizza Hut, Spring Time si Gregory''s.

Compania a intrat pe piata romaneasca in anul 1995, odata cu deschiderea unui restaurant la parterul magazinului Unirea din Capitala, si a investit peste 50 mil. dolari in deschiderea unitatilor pe care le are in prezent. McDonald''s este, in prezent, cel mai mare lant de restaurante fast-food din Romania. La nivel mondial, McDonald''s are o cifra de afaceri globala de circa 20 de milarde de dolari si marja neta de profit de peste 10%. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO