Companii

Cristina Olteanu, fondatorul casei de licitaţii lavacow.com: „Avem la vânzare un tablou de Adrian Ghenie, care a vândut anul trecut o lucrare de 2 milioane de euro la Londra“

Autor: Roxana Rosu

19.03.2015, 00:06 1000
Lavacow.com este prima casă de licitaţie exclusiv online din Europa de Est, având ca model platforme similare din Germania şi SUA, un element de originalitate fiind faptul că potenţialii cumpărători de artă îşi pot alege un avatar şi pot licita într-o sală virtuală, ca într-un joc video, a spus miercuri la ZF Live Cristina Olteanu, unul dintre fondatorii platformei.
 
„Proiectul a fost lansat anul trecut şi vrem să devină un reper în regiune. Avem cumpărători din România, dar şi din alte ţări din Europa de Est, participarea la licitaţii nefiind restricţionată de prezenţa într-un anumit loc. Avem cumpără­tori care participă la licitaţiile online în timpul vacanţei, de exemplu“, a spus Olteanu. Sesiunile de licitaţii au loc o dată pe lună, lavacow.com urmând să organizeze pe 30 martie licitaţia cu numărul zece. În general, la o sesiune participă 700 de persoane, iar numărul maxim de participanţi a fost de 2.000.
 
„Licitaţiile online sunt un trend care se manifestă de vreo 4 - 5 ani. Deja anul trecut 6% din piaţa internaţională de artă s-a tranzacţionat online, în creştere cu 25% faţă de 2013.“
 
La licitaţia de la sfârşitul lunii, lavacow.com va scoate la vânzare un autoportret de Adrian Ghenie, tânăr pictor român care a vândut anul trecut un tablou de aproape 2 milioane euro la Londra, la Sotheby’s. Lucrarea care va participa la licitaţie are un preţ de pornire de 6.000 euro, Cristina Olteanu estimând că se va vinde cu mai mult de 10.000 de euro. „Adrian Ghenie are 37 de ani şi a fost numit revelaţia licitaţiilor de artă de către Artnet (furnizor de servicii online pentru piaţa internaţională de artă, cu sedii la New York şi Berlin - n. red.). O lucrare a lui s-a vândut în iunie la Sotheby’s cu aproape 2 mil. euro, o sumă incredibilă pentru un tânăr artist. Înainte de acest moment, el a avut numeroase expoziţii importante, este inclus în colecţii renumite, sunt mulţi ani de muncă şi apreciere de către lumea artistică.“
 
Autoportretul a fost făcut în urmă cu 10 ani, la finalul studiilor de artă. Potrivit Cristinei Olteanu, lucrările lui Adrian Ghenie apar rar pe piaţă, aceasta fiind o oportunitate atât pentru colecţionarii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate. Este pentru prima dată când o lucrare a acestui pictor este scoasă la licitaţie în România. În acest an, Adrian Ghenie va reprezenta România la Bienala de la Veneţia, cu lucrarea Darwin’s Room.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO