Companii

Cruciada lui Blanculescu continua

27.11.2003, 00:00 12



ANC descinde la Antibiotice Iasi



Autoritatea Nationala de Control si Ministerul Sanatatii declanseaza un control la societatea Antibiotice SA si la anumite firme de distributie a medicamentelor antibiotice.



Ionel Blanculescu, ministru delegat pentru Coordonarea Autoritatilor de Control si ministru interimar al Sanatatii, a dispus aceasta verificare in urma sesizarilor referitoare la Antibiotice Iasi (societate commerciala cu capital majoritar de stat) si la unele firme private din domeniul distributiei de medicamente antibiotice.



Echipa mixta de control va fi formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai Autoritatii Nationale de Control, cu sprijinul Garzii Financiare.



"Daca, in urma actiunii de control, aspectele semnalate se vor confirma, se va stabili raspunderea celor vinovati, in conformitate cu legislatia in vigoare", se spune intr-un comunicat al ANC sI MS.



Mai multe cotidiane centrale au publicat, in ultimele zile, articole referitoare la o serie de nereguli in functionarea societatii de medicamente din Iasi.





La noi, ca la ei



Ministrul Ionel Blanculescu, intentioneaza sa dezvolte sistemul ''industriei in alb", ceea ce ar permite doctorilor romani sa opereze cetateni straini in clinicile din tara.



"Aceasta industrie in alb vizeaza capacitatea chirugilor romani de a efectua operatii in clinicile din tara, pentru cetateni straini, procedeu foarte raspandit in Statele Unite ale Americii, dar si in alte tari din Occident. Aceasta implica folosirea la maximum a aparaturii existente, in scopul obtinerii de resurse pentru spital si al cresterii veniturilor medicilor", a mai spus Blanculescu.



Multi medici romani sunt foarte bine pregatiti si au echipamente performante. "Dar, daca respectivele aparate nu vor fi folosite la capacitate maxima, atunci ele vor fi depasite intr-un an-doi, iar banii investiti in aceste achiziti irosi*ti", a mai spus ministrul interimar.



Blanculescu a mai spus ca este pacat ca, intr-o clinica moderna - cum este aceea pentru transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni - sa fie realizate numai doua interventii pe an, desi centrul este pregatit pentru 30 de operatii in interval de 12 luni. ''Cred ca acest exemplu nu este singular, de aceea voi propune Executivului cateva masuri de eficientizare a activitatii din sanatate", a adaugat el.





NemultumitI de ministru



Directorii mai multor spitale au contestat rezultatele anchetelor Autoritatii Nationale de Control (ANC), dupa care miliarde de lei cheltuite pentru ingrijirea bolnavilor au fost considerate nejustificate de catre Ionel Blanculescu, au declarat surse medicale



"Toate facturile emise de unitatile sanitare sunt justificate de consumurile reale necesare pentru ingrijirea si tratamentul bolnavilor", au declarat aceleasi surse agentiei MEDIAFAX.



Potrivit directorilor de spitale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu a dimensionat real costurile pentru bolnavii internati pentru ca nu a tinut cont de doua elemente importante: bugetul pe 2003 a ajuns la jumatatea anului (pana in iulie, spitalele au functionat pana atunci dupa bugetul din anul precedent), iar legea achizitiilor electronice a fost aprobata fara normele metodologice vizand aplicarea ei. Din octombrie insa (data publicarii normelor), directorii de spitale au achizitionat numai prin acest sistem, desi si pana atunci au fost facute achizitii prin selectie de oferta.



Unii directori s-au plans de faptul ca persoane mentionate in procesul verbal ca participand la un control intr-un anume spital nici macar nu au trecut prin respectiva unitate sanitarya. Mai mult, cei desemnati sa faca acest control in numele ANC erau functionari sau sefi in case de asigurari de sanatate din alte judete decat cele in care se afla spitalele verificate.



Pe de alta parte, la finalul controlului, inspectorii nu au lasat in unitatile verificate vreun un document care sa ateste neregulile gasite in urma analizei si nici nu au comunicat rezultatele investigatiei, directorii afland din presa despre eventualele probleme, au mai spus sursele citate.



In acet context, directorii au cerut ministrului Blanculescu sa reanalizeze situatia, mai ales ca zecile de controale de la CNAS, Curtea de Conturi, directiile de sanatate publica sau Ministerul Sanatatii sau incheiat cu mentiunea ca toate cheltuielile efectuate de respectivele spitale au fost justificate.



Drept urmare, ministrul Sanatatii a aprobat trimiterea unui nou control in mai multe spitale in care au fost contestate rezultatele primei anchete, potrivit acelorasi surse.(grupaj MEDIAFAX)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO