Companii

Cu Bedminster in actionariat, Hiperdia mizeaza pe afaceri de 10 mil. euro

08.05.2008, 19:53 64

Operatorul de servicii medicale private Hiperdia estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 10 mil. euro, valoare aproape dubla comparativ cu nivelul de 5 mil. euro raportat in 2007 si un profit operational (EBITDA) de 4 mil. euro.
Cifra de afaceri inregistrata anul trecut a fost cu 2% mai mare comparativ cu estimarile initiale.
"Fata de reteaua de opt clinici de diagnostic imagistic si laborator detinute in prezent de Hiperdia, in sapte orase din tara, avem in plan in acest an o dezvoltare cu inca patru clinici noi. Investitiile, sustinute din resursele noastre, se realizeaza cu destula dificultate", a spus Tiberiu Roth, unul dintre actionarii Hiperdia.
Prin dificultati, a adaugat Roth, intelege previziunile privind finantarea serviciilor destinate pacientilor asigurati si sumele foarte mici alocate pentru investigatii precum tomografie, RMN, angiografie de catre CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).
"Finantarea din acest sector va fi dificila fiindca vorbim de echipamente foarte scumpe, de o logistica foarte scumpa, de cheltuieli de intretinere si umane foarte costisitoare", a adaugat reprezentantul Hiperdia.
In 2007, Hiperdia a inregistrat un profit net de 2,2 mil. lei, de 2,4 ori mai mult comparativ cu 2006. Compania avea la sfarsitul anului trecut 180 de angajati, fata de 144 in 2006. In primele trei luni ale anului, businessul companiei a atins 2 mil. euro, cu 50% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
Hiperdia deruleaza parteneriate cu mai multe companii de asigurari, precum Generali, Allianz, Interamerican, BCR Asigurari, Omniasig sau Unita.
"Dorim sa lucram cu cat mai multe companii de asigurari. Asteptam insa ca sistemul asigurarilor private de sanatate sa capete consistenta, coerenta, un cadru de functionare pus la punct", a adaugat Roth.
Hiperdia a fost fondata in urma cu zece ani la Brasov de catre Aurel Tudose, Tiberiu Roth, Jacov Katz, Octavian Lebovici, Petru Goldfinger si Herman Rosner, iar in 1999, datorita nevoii de finantare, acestia au mai atras trei investitori israelieni (Yariv Gilat, Nir Yosseph si Amos Fialkov). Anul trecut, fondul de investitii Bedminster Capital Management a preluat 65% din titlurile companiei intr-o tranzactie de 15 mil. euro.
Tranzactia s-a semnat anul trecut in noiembrie, dupa ce negocierile au demarat in primavara.
Potrivit reprezentantilor Hiperdia, Bedminster a fost singurul fond cu care negocierile au avansat. Deal-ul a avut o structura complexa atat prin prisma numarului de persoane care au cedat actiuni (noua oameni de afaceri), cat si datorita faptului ca mare parte din valoare este reprezentata de o majorare de capital.
Anul trecut, sectorul medical privat a atras de la fondurile de private equity investitii de peste 30 mil. euro, preluarea Hiperdia fiind ultima consemnata.
Anul 2007 a fost de altfel cel mai efervescent pe piata clinicilor private, majoritatea jucatorilor din top 10 suferind modificari de actionariat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO