Companii

Dacă în locul mingii ar fi bani: ce oameni de afaceri ar intra în teren în meciul România - Franţa

Dacă în locul mingii ar fi bani: ce oameni de afaceri ar intra în teren în meciul România - Franţa

Autor: Bogdan Cojocaru

06.09.2011, 00:05 476

În această seară pe terenul de fotbal cei 11 jucători ai echipei naţionale a Ro­mâ­niei au şansa de a demonstra că pot ţine piept unei superputeri a fotbalului mondial, Franţa. Pe terenul de business duelurile pot fi la fel de directe, însă rezultatele pot avea implicaţii mai complexe social şi eco­no­mic. Imaginând o astfel de competiţie, am pus pe teren faţă în faţă loturile "na­ţionale" ale businessului românesc şi francez.

Nucleul de bază al Franţei

"Briliantul" Franţei ar fi Bernard Arnault, supranumit Lordul Luxului, preşedintele şi directorul general al celei mai mari companii de bunuri de lux din lume, LVMH, şi cel mai bogat francez, cu o avere de 41 mld. dolari. Arnault este şi preşedintele Christian Dior.

El ar fi secundat de Baudouin Prot, direc­torul general al BNP Paribas, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume. Prot a absol­vit Şcoala de Înalte Studii Comerciale din Paris (HEC) şi Şcoala Naţională de Ad­mi­nistraţie, printre cele mai prestigioase instituţii de studiu din Franţa. În aprilie anul trecut, Prot a devenit Ofiţer al Legiunii de Onoare.

Cei doi ar fi susţinuţi de Frederic Oudea, directorul general al băncii Société Générale, pre­zentă în România prin BRD şi Stephane Ric­hard, preşedintele France Telecom. Ri­chard a absolvit HEC şi Şcoala Naţională de Ad­ministraţie şi a fost decorat cu medalia Le­giunii de Onoare şi Ordinul Naţional de Merit.

Şeful apărării nu poate fi decât Serge Dessault, care, cu o avere de 9,3 mld. dolari, ocupă locul patru în topul miliardarilor Franţei. El este preşedintele şi directorul general al grupului Desault, jucător important pe piaţa aeronauticii civile, prezent şi în sectorul militar.

Cu cine atacăm/ne apărăm

Atacul ar fi condus de incisivul om de afaceri Zoltan Teszari, cel care controlează opera­torul de telecomunicaţii RCS & RDS şi care se bate zi de zi pe teren cu giganţii mondiali din telecomunicaţii. El va fi ajutat de Ion Ţiriac şi Dinu Patriciu. Dan Grigore Ada­mescu, cunoscut mai ales ca proprietar al Unirea Shopping Center, şi Ga­briel Popoviciu, patronul mallului din Băneasa, vor suţine mijlocul şi apă­rarea. George Copos ar urma să fie Bănel Nico­liţă, să "are" terenul şi să poată să dea o pasă de gol. În poartă mergem cu Gabriel Comănescu, discretul om de afaceri care este prezent cu platformele petroliere din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO