Companii

Danubius a renovat cu 6 mil. euro unul din cele trei hoteluri cumparate la Sovata

30.11.2004, 00:00 57

Lantul hotelier ungar Danubius Hotels asteapta anul acesta incasari de 3 milioane de euro de la cele trei hoteluri detinute la Sovata, dupa ce a investit 6 milioane de euro in renovare.
"Cresterea cifrei de afaceri a fost foarte accentuata in cazul hotelului Sovata, datorita modernizarii si cresterii numarului de servicii. De asemenea exista un nou target de clienti, cei din strainantate, in special din Ungaria, precum si din sectorul corporativ din Romania, pentru conferinte, seminarii", a spus Biro Laszlo, directorul general adjunct Danubius Hotels Romania. Anul trecut cifra de afaceri a celor trei hoteluri a fost de 1,3 mil.euro.
Danubius Hotels este singurul lant hotelier international care a investit in turismul balneoclimateric din Romania. Compania detine trei hoteluri la Sovata, care au impreuna 400 de camere. Cele trei hoteluri - Sovata, Bradet si Faget - au fost cumparate de catre Danubius in 2001. Danubius controleaza compania Salina Invest, care detine 93,98% din capitalul Balneoclimaterica Sovata al carei portofoliu include cele trei hoteluri.
Grupul Danubius a investit pana acum in Romania 7,8 milioane de dolari (circa 6 mil.euro), care au avut ca scop modernizarea hotelului Sovata si deschiderea unui centru de tratament. Lucrarile de renovare au durat sapte luni si au fost terminate la mijlocul lui 2003.
"Danubius Hotels si-a propus sa realizeze anul acesta o cifra de afaceri de circa 3,6 milioane de dolari (3 mil.euro - n.red.) in Romania dupa ce anul trecut aceasta s-a ridicat la circa 1,5 milioane dolari (1,3 mil.euro - n. red.)", a spus Biro.
Pe primele noua luni ale anului, afacerile din Romania au contribuit cu 2,1% va veniturile totale ale lantului hotelier Danubius, care s-au ridicat la 120 de milioane de euro.
Cu o capacitate de 168 de camere, hotelul Sovata are ca obiectiv pentru acest an o cifra de afaceri de circa 2,4 milioane dolari (circa 2 mil.euro), in conditiile in care anul trecut aceasta s-a ridicat la aproape 800.000 de euro, potrivit informatiilor furnizate de companie.
Clasificat la trei stele, hotelul Sovata dispune de doua sali de conferinte cu o capacitate de 600, respectiv 250 de locuri. Celelelate doua hoteluri - Bradet (96 de camere) si Faget (132 de camere) sunt clasificate la categoria de doua stele si nu au beneficiat pana acum de investitii de renovare.



Hotel Faget a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 600.000 de dolari (530.000 euro), iar pentru acest an proprietarii mizeaza pe o cifra de afaceri de circa 740.000 de dolari (620.000 euro).
Numarul mediu de angajati ai Danubius Hotels in Romania se ridica la 260 de persoane pe an, pe timpul verii numarul acestora fiind de 300 de persoane.
Cea mai mare parte a clientilor pentru cele trei hoteluri sunt straini. "Peste 70% dintre clientii care vin in scopuri terapeutice sunt straini. De asemenea dintre cei care vin sa-si petreaca sejurul la unul din cele trei hoteluri, 90% sunt straini. In schimb, cererea pentru organizarea de evenimente, conferinte sau seminarii provine aproape in excusivitate din partea clientilor din Romania", a mai spus Biro
Danubius va continua investitiile in hotelurile detinute in Romania, in statiunea Sovata. "Preconizam o dezvoltare a turismului baloeclimateric la Sovata, iar Danubius Hotels va continua procesul de reconstructie in viitorul apropiat, cu hotelul Bradet. Strategia pe termen lung a grupului Danubius cu privire la activitatea de la Sovata este decisa la sediul central de la Budapesta", a mai spus Biro.
Originar din Ungaria, lantul hotelier Danubius Hotels mai are activitati in Republica Ceha, Slovacia si Romania. Danubius Hotels are o prezenta puternica pe piata Ungariei, de unde provin aproape 70% din veniturile totale. In Ungaria , insa, incasarile companiei din turism balneoclimateric au scazut cu 15% pe primele luni ale acestui an, potrivit unui raport publicat in presa internationala.
In Romania, turismul balnear a inceput sa se revigoreze in ultimul an, dupa o perioada in care sectorul a fost deficitar in investitii. Romania este printre tarile cu cele mai mari resurse de ape minerale si termale cu efecte terapeutice din Europa. Anul acesta alte doua lanturi hoteliere internationale - Golden Tulip si NH Hotels - si-au anuntat intrarea pe piata romaneasca, ambele insa pe piata capitalei.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO