Companii

Dawnay Day testeaza piata imobiliara

29.06.2005, 18:37 15

Grupul britanic de companii cu activitati in domeniul imobiliar si al serviciilor financiare Dawnay Day va investi aproximativ 1,25 miliarde de euro pe piata imobiliara din Europa de Est, relateaza Financial Times.

Potrivit publicatiei britanice, compania Dawnay Day Carpathian (DDC), membra a grupului, va strånge in prima faza aproximativ 250 de milioane de euro, prin listarea la Bursa de Valori din Londra. Tinta acestor fonduri va fi constituita de proprietatile cu destinatie comerciala din Romånia, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia sau Croatia.

Randamentele investitiilor imobiliare din aceste tari sunt superioare pietelor traditionale, cum ar fi Marea Britanie sau Franta, unde preturile au crescut sustinut in ultima perioada, datorita cererii crescute pentru spatii comerciale, mai spune FT.

Grupul Dawnay Day are in portofoliu proprietati imobiliare evaluate la aproximativ 2,5 miliarde de euro, insumånd peste 500 de imobile pe pietele din Marea Britanie si Europa. Planurile de achizitii ale DDC cuprind centre comerciale, supermarketuri si depozite de retail. DDC si-a propus sa obtina o rentabilitate anuala consolidata a fondurilor investite de peste 25%.

Potrivit DDC, largirea Uniunii Europene, precum si cresterea economica din regiune vor genera o expansiune a cererii pentru proprietatile comerciale.

Grupul Dawnay Day a fost infiintat in 1928 in Londra. Investitiile imobiliare ale companiei au fost realizate si prin intermediul unor joint-venture cu furnizori de servicii financiare de talie mondiala, precum Lehman Brothers sau JP Morgan.

Påna in prezent, piata est-europeana, inclusiv Romånia, a fost asaltata de investitori straini, atrasi de perioada relativ scurta de recuperare a investitiilor. Accesion Fund, Immofinanz, Europolis sau Global Emerging Property Fund au anuntat investitii cumulate de ordinul sutelor de milioane de euro.

O alta companie de dezvoltare imobiliara care a luat in vizor Romånia este Orchid Holdings, care doreste sa contracteze de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) un credit in valoare de 57 milioane euro pentru construirea unor imobile de birouri, spatii comerciale, hoteliere si locuinte in Romånia si Bulgaria.

Principala problema intålnita de acesti investitori, in special pe piata imobiliara romåneasca, este lipsa proiectelor de anvergura, destinate segmentului investitional. De obicei, tinta acestor fonduri de investitii o constituie proiectele cu o valoare de piata de cel putin 10-15 milioane de euro. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO