Companii

Deficitul de specialisti si leasingul de personal, motoarele de crestere in businessul de recrutare

Deficitul de specialisti si leasingul de personal, motoarele de crestere in businessul de recrutare

Click pentru imaginea intreaga

03.12.2007, 15:10 41

Afacerile celor mai mari recruiteri din piata au crescut cu marje cuprinse intre 30 si 100% in primele noua luni ale anului, in special ca urmare a accentuarii deficitului de personal, a cresterilor salariale si a cererii de forta de munca temporara in piata.
Manpower Romania, filiala a grupului Manpower Inc., cea mai mare companie de leasing de personal din lume, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an cea mai spectaculoasa crestere din piata la nivelul cifrei de afaceri, de 95%. Astfel, afacerile Manpower pe piata locala au ajuns la aproximativ 7 mil. euro. Compania estimeaza ca va incheia anul acesta cu afaceri de 10 mil. euro, ceea ce ar insemna o crestere de 100% fata de 2006.
Manpower are doua linii principale de business, munca temporara, cu o pondere de 55% din business, si recrutare, care reprezinta 45% din afaceri, potrivit Cameliei Stanculescu, director general al Manpower Romania.
Cifra de afaceri a celor trei birouri Aims din Bucuresti, Timisoara si Brasov a ajuns la 3,8 mil. euro dupa primele noua luni, in crestere cu 30% fata de 2006. "Ponderea cea mai mare in cifra de afaceri o au serviciile de leasing de personal, de aproximativ 75%. Profitul este generat in proportie de 60% de activitatea de executive search, iar 40% din profit este generat de leasingul de personal si de consultanta", spune Madalina Uceanu, executive director al Aims Human Capital Romania.
Cresterile salariale substantiale din acest an au contribuit puternic la avansul pietei de recrutare, a carei valoare ar putea depasi 40 de milioane in acest an. Afacerile Professional, singura firma cu capital romanesc din top cinci firme de recrutare, au crescut cu 43% in primul semestru si estimarile pentru acest an vizeaza o crestere de aproximativ 56% fata de 2006. "Suntem tara cu cel mai accentuat ritm de crestere a salariilor, element ce se va mentine probabil si in 2008. Salariile au inregistrat o crestere pe ansamblu de 25-30% doar pe primul semestru, existand si industrii unde practic salariile au crescut cu 40-50%", spune Cristina Pasat, director general al Professional.
Numarul doi din piata estimeaza ca va ajunge prin cele trei companii - Lugera & Makler, Lugera & Makler Romania si Lugera & Makler Payroll - la afaceri de 12,5 mil. euro la sfarsitul acestui an. In veniturile realizate de Lugera & Makler din activitatile de HR, leasingul de personal domina cu o pondere de 60%, urmat de activitatile de recrutare si selectie de personal, cu 30% si de payroll, cu 10%.
"Competitia este mai mare in acest an, atat in randul companiilor de HR, cat si in randul angajatorilor. Remarcam un dezechilibru intre cerere si oferta, un deficit de specialisti si de personal calificat, fapt ce se datoreaza, in buna masura, deciziei acestora de a lucra in strainatate", spune Laura Husti-Radulet, PR specialist in cadrul Lugera & Makler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO