Companii

Dezvoltarea sectorului rezidential majoreaza afacerile Prolemn cu 46%, la 14 mil. euro

06.06.2007, 16:20 29

Compania Prolemn din Reghin, detinuta de Kastamonu Entegre, parte a grupului Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia, a realizat in primele patru luni din acest an o cifra de afaceri de 14,75 mil. euro, in crestere cu 46% fata de perioada similara a anului 2006, unul dintre principalii factori de crestere a vanzarilor fiind dezvoltarea sectorului constructiilor.
"Evolutia pozitiva a indicatorilor financiari in primele patru luni ale acestui an are la baza dezvoltarea puternica a sectorului de locuinte pe piata locala in ultimul timp. Nu am notat o modificare importanta a ofertei existente pe piata ca urmare a integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana, insa putem spune ca se inregistreaza o crestere a cererii pentru panourile din lemn masiv si placajele cu film venita din partea firmelor din Germania", a declarat pentru ZF Transilvania Mehmet Ilhan, director de vanzari si planificare al Prolemn. Ponderea exportului reprezinta aproximativ 87% din totalul cifrei de afaceri al companiei din Reghin.
Reprezentantii companiei estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 60 mil. euro, in crestere cu 50% fata de valoarea vanzarilor realizate de Prolemn in 2006.
"Investitiile in cursul acestui an sunt orientate in principal pe amenajari de mediu, iar spre finele lui 2007 intentionam sa construim noi hale si depozite anexate fabricilor existente pe platforma industriala Prolemn din Reghin", spune Mehmet Ilhan.
Anul trecut, Prolemn a anuntat o majorare de capital de 117,5 mil. lei (32,6 mil. euro), pana la 235,9 mil. lei (65,6 mil. euro) pentru realizarea unor investitii in tehnologie.
Capacitatea de productie anuala a Prolemn este de 15 milioane de bucati de fete de usi, activitatea de productie desfasurandu-se pe platforma din Reghin unde exista in momentul de fata patru unitati de fabricare a materialelor destinate industriei mobilei, cum ar fi placaje, cherestea, furnir, panel, tego. Partenerii de afaceri la export ai Prolemn sunt din Grecia, Turcia, Bulgaria, Rusia, dar si alte tari din Europa de Vest. Prolemn desfasoara activitati de prelucrare de cherestea, realizarea de placaje de interior si exterior, placaje cu film pentru cofraje, fete din HDF pentru usi celulare, foi pentru usi celulare semifinisate, usi celulare cu toc si pervaz, panouri din lemn masiv de rasinoase si fag.
Actionarul majoritar al Prolemn este compania Kastamonu Entegre, parte a grupului Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia.
Kastamonu a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Prolemn de la Fondul Proprietatii de Stat. Grupul turc Kastamonu Entegre mai are trei unitati de productie in Turcia, una in Bulgaria si una in Bosnia, si intentioneaza sa devina din ce in ce mai activ in regiunea Balcanilor.
Numarul de angajati ai Prolemn in momentul de fata este de peste 1.400 de oameni, principalii concurenti ai companiei fiind Kronospan, Holzindustrie Schweighofer si Egger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO