Companii

Distribuitorii de carburanti stau pe piata doar pentru profiturile viitoare

06.12.2002, 00:00 26

Operatorii din distributiei de carburanti auto raman pe piata romaneasca pentru ca pe termen lung este foarte atractiva si mai putin pentru marja actuala de castig din aceasta afacere.
"Adaosul comercial din zona de distributie este foarte mic si se schimba in fiecare zi. Daca in 1992 adaosul era de 18 de dolari/mc (metru cub de combustibil-n.red.) si apoi a evoluat de-a lungul anilor pana la 70 de dolari/mc, astazi nu depaseste 30 de dolari/mc", spune John Long, general manager la Rompetrol Downstream, divizia de distributie a grupului Rompetrol. In cazul benzinei, un adaos de 30 de dolari/mc inseamna circa 850 de lei/litru.
"Din cauza adaosului, companii ca Shell sau Agip n-au mai investit in ultimii ani pentru ca si-au dat seama ca nu-si pot recupera investitiile. De ce credeti ca giganti ca Chevron Texaco nu vin in Romania?", afirma Long.
John Long crede ca adaosul depinde de politica fiscala a Guvernului, dar si de privatizarea Petrom. In Romania, din pretul benzinei circa 70% reprezinta taxe si impozite catre bugetul statului.
Intr-adevar, reprezentantii Shell confirma adaosurile mici.
"Situatia financiara a Shell Romania nu este foarte buna din cauza adaosului comercial minim cu care lucram. Inregistram pierderi, aceasta afectand si politica de dezvoltare pe piata romaneasca", spune Angelica Iva, External Affairs Manager la Shell Romania.
Dar si oficialii Petrom sunt de acord ca adaosul comercial la pompe nu aduce profit.
"Anul trecut pierderile noastre din distributie, per total, au ajuns la 550 miliarde lei, iar la sfarsitul acestui an, dupa cum merg lucrurile, s-ar putea ca nici o sucursala de distributie sa nu scoata profit. Anul trecut am avut totusi sapte sucursale profitabile din 41", a declarat pentru Ziarul Financiar purtatorul de cuvant al Petrom, Gabriel Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO