Companii

Distrigaz Sud vaneaza micii distribuitori de gaze

12.06.2007, 18:09 27

Distrigaz Sud discuta o posibila preluare a doua companii de distributie a gazelor naturale, dupa ce la inceputul anului a achizitionat firma Vital Gaz, parte a strategiei de consolidare a pozitiei pe piata.
"Daca micii distribuitori sunt scosi la vanzare, ne intereseaza in primul rand cei din aria noastra de acoperire. Pentru moment, purtam discutii, nu sunt negocieri propriu-zise, cu una-doua firme", a declarat ieri directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, fara sa mentioneze numele firmelor.
Compania a avut in primele patru luni o cifra de afaceri de 1,37 mld. lei (407,9 mil. euro), in scadere cu 12,5% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul temperaturilor ridicate pentru aceasta perioada a anului, care au determinat diminuarea consumului de gaze naturale.
Firma a avut in intervalul ianuarie-aprilie un profit net de 190 mil. lei (56,5 mil. euro), de 2,2 ori mai mare fata de nivelul de 85 mil. lei aferent perioadei similare a anului trecut.
"In primul trimestru am vandut mai putine gaze, din cauza temperaturilor ridicate, dar in acelasi timp am cumparat mai putine, deci marjele s-au mentinut. De asemenea, am gestionat mai bine stocurile de gaze, iar asta ne-a permis un rezultat bun. O alta explicatie este data de evolutia cursului valutar si reducerea cheltuielilor cu personalul. Numarul de salariati este mai mic decat cel din buget, pentru ca din companie au plecat voluntar aproape 2.700 de persoane, mai multe decat ne asteptam", a declarat Arnaud.
Compania va investi in acest an 350 mil. lei, din care 175 mil. lei pentru modernizara retelelor. Pe de alta parte, firma va utiliza 15% din fonduri pentru extinderea retelelor de gaze si noi concesiuni. Arnaud estimeaza pentru acest an o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri, insa nu a precizat valoarea anticipata a afacerilor.
Distrigaz Sud a trecut pe profit anul trecut, cu un castig net de 157,8 mil. lei (44,7 mil. euro), la afaceri de 3,2 mld. lei, in crestere cu 23%, determinata de majorarea preturilor la gaze naturale.
"Raportandu-ne la primele patru luni ale acestui an, putem spune ca o sa avem un rezultat superior celui din 2006, avand in vedere schimbarile climatice cu siguranta o sa fie un rezultat pozitiv", a spus Arnaud.
Distrigaz Sud a fost preluata de grupul Gaz de France in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO