Companii

Dragos Damian, Terapia Ranbaxy: Ne vom dubla businessul pana in anul 2010

Dragos Damian, Terapia Ranbaxy: Ne vom dubla businessul pana in anul 2010

Dragos Damian, CEO al Terapia Ranbaxy: Piata medicamentelor creste cu un ritm anual de minimum 15%, ceea ce va duce piata la o valoare de 4 miliarde de euro pana in 2012.

20.07.2007, 19:26 79

Producatorul indian de medicamente Ranbaxy Laboratories,
care a achizitionat anul trecut producatorul local Terapia, si-ar putea dubla businessul pe piata romaneasca pana in 2010 - 2012, in special ca efect al ritmului anual cu care compania lanseaza noi medicamente generice.
"Probabil vom vedea o dublare a afacerilor in 2011 - 2012, poate chiar in 2010. In fiecare an avem in plan sa lansam 40 sau chiar mai multe medicamente noi. In functie de acestea, iti planifici un anumit ritm de crestere. Produsele pe care le aducem la lansare in urmatorii ani au o capacitate de crestere foarte mare", a declarat Dragos Damian, CEO al Terapia Ranbaxy.
Potrivit ultimelor date disponibile, cifra de afaceri consolidata a Terapia si Ranbaxy, inclusiv exporturi, a fost anul trecut de 110 mil. dolari (aproximativ 88 mil. euro). Astfel, dublarea ar putea insemna atingerea unei cifre de afaceri de 220 mil. dolari la nivelul anului 2010 (176 mil. euro, calculat la nivelul cursului de anul trecut).
Anul trecut, Ranbaxy a achizitionat in Romania producatorul local Terapia Cluj, pentru 324 mil. dolari (270 mil. euro), in cea mai mare tranzactie de pe piata farmaceutica din Romania. Inainte de achizitie, Ranbaxy functiona pe piata locala sub forma unui birou comercial.
"Piata medicamentelor creste cu un ritm anual de minimum 15%, ceea ce va duce piata la o valoare de 4 miliarde de euro pana in 2012", a mai spus Damian, adaugand ca 40% din piata ar trebui sa fie reprezentata de medicamentele generice, fara a fi incluse aici medicamentele fara prescriptie.
Piata farmaceutica locala a crescut anul trecut cu circa 20%, pana la peste 1,5 mld. euro (preturi de farmacie).
Terapia a inregistrat anul trecut cea mai rapida crestere a businessului dintre jucatorii prezenti in topul principalelor douazeci de companii din industria farma, de aproximativ 50%, potrivit calculelor ZF. Terapia Ranbaxy a decis de curand sa vanda prin licitatie un teren de noua hectare aflat in Cluj-Napoca. "Valoarea terenului este estimata la 15-20 de milioane de euro. Vom vinde cumparatorului care ne va convinge ca are cea mai buna afacere. Daca vom avea zece oferte similare, ne vom consulta cu autoritatile locale pentru a vedea care dintre businessurile propuse este cel mai bun pentru Cluj", a spus Damian. El a adaugat ca firma de consultanta imobiliara Colliers va intermedia vanzarea terenului.
Terenul care urmeaza sa fie vandut se afla in zona industriala a orasului, in aceeasi arie cu unitatile de productie de medicamente ale companiei Terapia si are tripla deschidere si toate utilitatile instalate.
Investitiile pe care Ranbaxy le-a bugetat pentru Terapia anul trecut si anul acesta sunt de peste 20 mil. dolari, bani care se concretizeaza in reorganizarea si upgradarea facilitatilor de productie ale Terapia.
Terapia Ranbaxy a inregistrat in primul trimestru al acestui an pe piata din Romania vanzari de 37 mil. dolari (28,3 mil. euro), cu 50% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al grupului. In aceste conditii Ranbaxy mentine cresterea de anul trecut de pe piata locala, de 50%, nivel dublu fata de cel al pietei.
Integrarea producatorului Terapia in cadrul gigantului Ranbaxy a fost cel mai dificil proces pentru managementul grupului indian, dintre cele trei achizitii pe care le-a derulat in numai o saptamana in 2006.
Numele comercial sub care compania opereaza este de Terapia Ranbaxy.
Compania si-a propus pentru acest an lansarea a peste 40 de produse noi. Recent Terapia Ranbaxy a obtinut de la Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) autorizatii de punere pe piata pentru 20 de produse noi, in principal din arii precum cardiovascular, antibiotice sau sistem nervos central.
Terapia Ranbaxy are un departament structurat in sase business unit-uri si 1.200 de angajati, dintre care 350 in echipa comerciala.
Principalii producatori locali de medicamente sunt, altaturi de Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice Iasi, Actavis (fostul Sindan), LaborMed si Biofarm.


Repere in 2006 in industria farmaceutica
Grupul islandez Actavis preia intr-o tranzactie de aproape 150 mil. euro producatorul roman de medicamente oncologice Sindan Bucuresti;
Dupa numai o zi, este anuntat exit-ul din afacerea Terapia al fondului de investitii Advent, pentru 324 mil. dolari;
Grupul A&D Pharma, care reuneste distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, s-a listat pe bursa din Londra, printr-o oferta publica initiala, in urma careia actionarii au strans peste 130 mil. euro;
Compania germana ANZAG preia controlul afacerii de distributie Farmexpert, dezvoltata de omul de afaceri Eugen Banciu;
Omul de afaceri Adrian Tarus primeste 14,5 mil. euro pentru pachetul integral de actiuni al grupului de firme Dita, cu activitati de distributie de medicamente;
Febra atragerii de finantari cuprinde distributia locala, cand mai multi jucatori anunta contractarea de credite de zeci de milioane de euro;
Cel mai mare imprumut a fost contractat de catre A&D Pharma, 100 mil. euro;
In sectorul medical privat, IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, intra in actionariatul MedLife, preluand 20% din titlurile acesteia pentru 4 mil. euro;
Piata farmaceutica a incheiat anul cu o crestere de aproape 20% peste estimarile initiale ale jucatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO