Companii

Dupa al doilea trimestru, Bermas trece pe profit

29.07.2004, 00:00 17



Producatorul de bere Bermas Suceava a revenit pe profit la sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, dupa ce la finalul primului trimestru raportase o pierdere de peste 5 miliarde lei. Rezultatul net este de 13,5 miliarde lei (330.000 euro), n scadere cu 27% n termeni reali fata de jumatatea similara a anului trecut. Bermas este unul dintre putinii producatori de bere care au ramas independenti pe piata romaneasca de profil, care a devenit n ultimii ani terenul de lupta a marilor companii multinationale.



Vanzarile si profiturile producatorilor de bere sunt influentate puternic de conditiile meteorologice, iar vara racoroasa din 2004 a avut un puternic impact negativ asupra industriei, n conditiile n care jumatate din totalul vanzarilor este realizat n perioada mai-august. In 2003, n aceasta perioada piata berii din Romania s-a cifrat la 6,5-7 milioane de hectolitri, iar consumul pe ntreg anul a atins un maxim record de 12,8 milioane de hectolitri.



Si cifra de afaceri a Bermas a scazut, dar ntr-un ritm mai putin sustinut. In primul semestru din 2004, compania a comercializat bere n valoare de 4 mil. euro, cu 7% mai putin decat n perioada similara din 2003. In primul semestru al acestui an, veniturile producatorului de bere sucevean au scazut n euro cu 5 procente, pana la 4,7 milioane, n conditiile cresterii cu 10% a cheltuielilor totale - 4,1 milioane euro. Reprezentantii companiei nu au comentat aceste rezultate.



Activitatea societatii Bermas se compune din patru sectoare de fabricatie: cel de productie al maltului (pentru satisfacerea necesarului intern, existand si posibilitatea pentru vanzarea catre alte fabrici de bere), fierberea (obtinerea mustului de bere), fermentarea si mbutelierea. Societatea detine marcile de bere Bermas Pils, Calimani si Suceava. Aria de distributie cuprinde toate judetele Moldovei, cea mai mare pondere fiind detinuta de judetele Suceava, Botosani si Neamt. Berea la halba ocupa primul loc ca vanzari ntre produsele companiei. Ponderea cea mai mare n profitul net al Bermas este detinuta de castigul realizat din comercializare de bere n ambalaje de tip KEG (butoaie de aluminiu).



Salariatii sunt actionari majoritari n cadrul companiei, direct sau prin intermediul celor doua asociatii ale acestora, PAS (20%) si Victoria (30%). Ca majoritatea societatilor controlate de salariati, Bermas a distribuit an de an dividende din profitul obtinut. Anul trecut, de exemplu, profitul combinatului chimic a fost de 39 miliarde de lei, iar dividendul a fost de 1615 lei/actiune pentru persoanele fizice si de 1530 lei/actiune pentru cele juridice.



Compania a ncheiat anul financiar 2003 cu un profit de 1 milion euro la o cifra de afaceri de aproximativ 9 milioane euro. Actiunile Bermas sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 25.000 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea bursiera a producatorului de bere este de 7,7 milioane euro. In cursul zilei de ieri, nu s-a efectuat nici o tranzactie cu aceste titluri. Capitalul social al companiei este de 2,2 milioane euro, divizat n 12,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,17 euro/actiune.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO