Companii

Egger: In cel mai optimist scenariu vanzarile vor fi ca inainte de criza

15.11.2009, 23:12 56

Producatorul austriac din industria lemnului Egger, care detineo fabrica la Radauti (Suceava), spune ca in prezent exporta 50% dinproductie, desi planul initial era ca 60% sa mearga pe pieteleexterne.

"Ne-am propus sa vindem 40% din productia realizata la fabricade la Radauti in Romania si sa exportam restul de 60%. Criza aschimbat planurile initiale. In acest moment exportam 50% dinproductie, iar restul desfacem pe piata romaneasca", a spus MihaiSandru, directorul comercial al fabricii Egger de la Radauti.

Unitatea de productie a avut anul trecut o cifra de afaceri de66 mil. euro, in primul an de functionare pe piata locala, potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Fabrica a devenitoperationala in ianuarie anul trecut, iar inaugurarea oficiala aavut loc in toamna.

"Nu ne asteptam la o crestere a vanzarilor. Conform celui maioptimist scenariu pentru 2009, vanzarile vor fi similare perioadeidinainte de criza, dar acesta este un obiectiv destul de greu deatins", a mai spus Sandru.

In legatura cu 2010, el a spus numai ca "pietele europeneimportante au aratat semne de revenire", ceea ce va avea un impactpozitiv asupra businessului, dar nu a avansat o prognoza legata deafacerile Egger.

15% din productie merge in industriaconstructiilor

Fabrica de la Radauti a necesitat investitii de 210 mil. euro,iar la momentul inaugurarii reprezentantii Egger estimau ca in 2010vanzarile ar putea ajunge la 150 mil. euro. Ulterior, la inceputulacestui an, compania a anuntat ca va mai investi peste 53 mil. europentru constructia unei centrale pe baza de biomasa si a uneiinstalatii de productie a adezivilor. Sandru spune ca acesteinvestitii sunt in faza de aprobare.

"Suntem in acest moment in etapa de pregatire a documentatieiulterioare solicitate de catre autoritatile de mediu", a mai spusSandru.

Circa 85% din produsele Egger sunt pentru industriadecora-tiunilor, iar 15% pentru constructii.

"A fost in general un an dificil din cauza evolutieiimpredictibile a pietelor si recesiunii generale din zona euro. InRomania, a fost in mod special un start dificil in acest an dincauza declinului pietei de constructii", a mai spus Sandru.

In industria lemnului mai activeaza companii precumHolzindustrie Schweighofer si Kronospan, toate fiind austriece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO