Companii

Egger va dubla productia de PAL la fabrica din Radauti

03.07.2008, 15:04 112

Egger Romania, producator de placi din material lemnos, a anuntat ca intentioneaza sa isi dubleze cota de piata pe sectorul de PAL melaminat din Romania, de la 20% cat a fost inainte de deschiderea fabricii din Radauti, la 40%. Investitia in fabrica de 80 ha de la Radauti a inceput in 2006 si s-a ridicat la 210 mil euro. Productia a inceput in ianuarie 2008 si reprezentantii companiei afirma ca fabrica va ajunge la capacitate maxima in toamna acestui an.
"Daca vor creste rezultatele economice ale facilitatilor de productie existente si cererea existenta pe piata, iar infrastructura din Romania se va dezvolta, vom investi in total 500 de milioane de euro in fabrica de la Radauti", a declarat Mihai Sandru, directorul comercial al fabricii Egger Romania. In momentul de fata fabrica din Radauti produce doar PAL brut si PAL melaminat.
Prima faza a dezvoltarii companiei austrice pe piata estica a fost deschiderea unei fabrici in Rusia pe un teren de 110 ha, fabrica din Radauti fiind a doua ca marime. "Motivele pentru investitia din Romania sunt potentialul de desfacere catre clientii existenti, precum si potentialul de dezvoltare a pietei, traditia locala in prelucrarea lemnului", a afirmat Mihai Sandru.
Produsele Egger sunt prezente pe piata autohtona din 1997, iar biroul de vanzari din Bucuresti functioneaza din 2002.
"Competitia a crescut in ultimii ani odata cu intrarea unor importanti jucatori internationali si europeni pe piata locala, ceea ce a dus la dezvoltarea generala a pietei", sustine Mihai Sandru.
Conform reprezentantilor companiei productia maxima la care se va ajunge in toamna acestui an este de 600.000 metri patrati de PAL brut/ an. Productia se va distribui in proportie de 40% pe piata interna si 60% pentru export.
"Industria de mobilier din Romania are un bun potential de dezvoltare, dar si comertul si constructiile au rate in ascensiune. In 10 - 15 ani vom avea in Radauti un parc industrial care va cuprinde diverse companii, o infrastructura moderna si, in general, un nivel economic mai ridicat", a mai adaugat Mihai Sandru.
Oficialii Egger au declarat ca echipa s-a dezvoltat in mod constant de la infiintarea fabricii. La inceputul anului 2007 la Radauti erau 30 angajati, in prezent ajungand la 360 de angajati, dintre care 95% sunt din judetul Suceava.
Distributia produselor se face catre companiile din industria mobilei din Romania cat si celor de pe pietele externe din Ucraina, Bulgaria si Turcia, dar si in Orientul Mijlociu.
Principalul concurent al austriecilor este Kronospan, care a achizitionat fabrica italienilor de la Grupo Fratti din Sebes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO