Companii

Electrica nu are energie de vandut dupa 31 martie

14.02.2007, 18:23 20

Electrica nu are pana acum nicio cantitate de energie contractata pentru satisfacerea consumatorilor eligibili dupa data de 31 martie anul acesta. La sfarsitul lunii martie, ordinul dat de Ministerul Economiei in urma caruia producatorii de energie au fost obligati sa-si prelungeasca contractele de furnizare de energie cu Electrica expira.
"Nu vom da un alt ordin. Electrica trebuie sa invete sa se comporte ca un furnizor care activeaza pe o piata liberalizata", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei. Compania nu a reusit intre timp sa incheie contracte pe platforma contractelor bilaterale a operatorului pietei de electricitate OPCOM.
Deficitul de energie cu care se confrunta Electrica in calitate de furnizor catre clientii ei eligibili se ridica la 250 MW pentru perioada urmatoare lunii martie. Aceasta cantitate se apropie de consumul anual al Mittal Steel Galati, care "inghite" aproximativ 230 MW.
"Necesarul total se ridica la circa 700 MW pana la sfarsitul anului si cuprinde activitatile de furnizare derulate atat de filialele neprivatizate, cat si cele care au trecut in proprietatea privata din patrimoniul Electrica", a declarat Ioan Fecioru, sef serviciu piata concurentiala din cadrul companiei. Au mai ramas patru filiale neprivatizate din cele opt ale companiei.
Potrivit reprezentantului Electrica, 90 MW din acest necesar reprezinta livrarile catre filialele privatizate E.ON Moldova, Electrica Oltenia, preluata de grupul ceh CEZ, Enel Electrica Dobrogea si Enel Electrica Banat.
"Suntem in discutii cu un consortiu din Est pentru achizitia unei cantitati de energie de 70 MW pentru zona Galati", a mai spus reprezentantul Electrica, fara a da detalii legate de pret sau de numele companiilor care formeaza consortiul.
"Am piedut aproximativ 100 de clienti eligibili, dar am continuat livrarile catre marii consumatori cum ar fi Mittal Steel Galati sau Vodafone", a mai precizat Fecioru.
De la inceputul saptamanii, Electrica a ratat ocazia de a cumpara circa 3,5 mil. MWh de pe OPCOM. In cadrul celor doua tentative, care au cumulat noua oferte de cumparare, niciun ofertant nu s-a inscris la licitatii. Preturile la care Electrica voia sa faca aceste achizitii era cuprins intre 160 si 166 de lei pe MWh, sub pretul mediu de pornire de 170 de lei pe MWh la care s-au incheiat tranzactiile de vanzare a energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO