Companii

Electrolux: Restructurarea fabricilor din Europa de Vest determina o consolidare in Romania

Electrolux: Restructurarea fabricilor din Europa de Vest determina o consolidare in Romania

Click pentru imaginea marita

29.05.2008, 13:17 27

Programul de relocare a 50% din facilitatile de productie ale producatorului de electrocasnice Electrolux din tarile din Europa de Vest in tari care au un avantaj al costurilor fixe mai scazute va aduce consolidarea activitatii companiei in Romania, unde produce aragazuri, in fabrica de la Satu Mare.
"Relocarea presupune inchiderea mai multor feluri de fabrici din vestul Europei, chiar si de aragazuri, ceea ce ar putea duce la cresterea, consolidarea activitatii fabricii din Romania", a declarat pentru ZF Anders Edholm, vicepresedinte al directiei de comunicare de management al Electrolux.
Investitiile din Romania s-au cifrat anul trecut la 1,4 milioane de euro si au avut ca obiectiv introducerea unor noi tehnologii de productie si dezvoltarea unor noi game de aparate electrocasnice. Investitiile totale de la preluarea fabricii pana in prezent au fost de 32 mil. euro. Potrivit raportului anual, Electrolux Romania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 150,7 milioane de euro, in crestere cu 6,5% comparativ cu rezultatul anului precedent.
Programul de relocare al Electrolux, demarat in 2004, presupune inchiderea unor fabrici din Danemarca, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, SUA sau Australia, si va costa 8 miliarde de coroane suedeze (860 de milioane de euro).
"La fiecare mutare analizam tarile din regiune, iar Romania se afla pe harta noastra, la fel ca si alte cateva tari vecine, dar deocamdata nu avem niciun proiect pentru Romania, in afara de dezvoltarea fabricii de aragazuri", a spus Edholm.
Potrivit reprezentantilor Electrolux majoritatea fabricilor vor fi relocate cu predilectie in Europa de Est sau Mexic, unde costul fortei de munca este chiar si de trei ori mai mic decat in Germania sau Danemarca.
"La finalul programului vom avea economii de 3 miliarde de coroane anual (320 milioane de euro). Multi dintre concurentii nostri transfera deja productia in Europa de Est sau Asia ceea ce inseamna ca vor avea costuri mai mici, iar pentru a fi competitivi trebuie sa urmam aceeasi strategie", a spus Edholm.
Relocarile vor afecta chiar si Suedia, tara de origine a producatorului, astfel ca presedintele Electrolux, Hans Straberg, a declarat ca a fost nevoit din motive de costuri sa inchida chiar si o fabrica de aspiratoare ce functiona in orasul sau natal.
Electrolux a anuntat saptamana aceasta inchiderea unei fabrici de aparate frigorifice in Scandici, Italia, o parte din productie urmand sa fie transferata la fabrica din Susegana, din provincia Treviso.
"Competitivitatea fabricilor noastre de aparate frigorifice din Italia continua sa se deprecieze de cativa ani, motiv pentru care am realizat si un studiu, iar concluzia investigatiei si implementarea vor creste competitivitatea si profitabilitatea in acest segment", spunea Ernesto Ferrario, vicepresedintele pentru operatiuni al diviziei de electrocasnice mari Electrolux Europa, intr-un comunicat postat pe site-ul grupului.
Decizia inchiderii fabricii, care va afecta circa 450 de angajati, a fost luata dupa finalizarea unei anchete asupra competitivitatii celor doua fabrici in productia de frigidere, costurile modificarilor aduse in Italia fiind evaluate la 600 de milioane de coroane suedeze (64,5 milioane de euro).
"In permanenta sunt realizate studii pentru identificarea de noi oportunitati insa pentru Romania nu exisa inca niciun alt proiect pentru o facilitate de productie noua. In acelasi timp continuam investitiile anuale de dezvoltare pentru fabrica din Satu Mare", a declarat Carmen Georgescu, directorul de marketing al Electrolux Romania.
Fabrica din Romania produce cea mai mare parte a aragazurilor Zanussi comercializate in Europa, realizand si exporturi in Rusia, statele balcanice, Israel, Finlanda, Suedia sau Norvegia si are in prezent 1.750 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO