Energie

Alina Stancu Bîrsan, Partener Filip & Company: Gândirea unei strategii pe termen lung în domeniul energiei este esenţială pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte într-un ritm coerent, o strategie care să conţină paşi concreţi de implementare, nu doar la nivel teoretic

ZF Power Summit 2024

Alina Stancu Bîrsan, Partener Filip & Company: Gândirea...

Autor: Cristina Bellu

28.02.2024, 12:05 91

Stabilitatea politică în paralel cu gândirea unei strategii pe termen lung în domeniul energiei reprezintă lucruri esenţiale pentru ca întregul mecanism care cuprinde tranziţia energetică să înceapă să se mişte într-un ritm mai coerent, consideră Alina Stancu Bîrsan, Partener în cadrul firmei de avocatură Filip & Company.

“Stabilitatea politică ajută în accelerarea implementării proiectelor din zona tranziţiei energetice, pentru că este greu să reiei discuţiile de fiecare dată cu alte persoane. În plus, cred că gândirea unei strategii pe termen lung în domeniul energiei este esenţială, o strategie care să aibă nişte paşi foarte concreţi de implementare, nu doar la nivel teoretic”, a spus Alina Stancu la ZF Power Summit 2024.

Alte declaraţii:

♦ O problemă mare există nu doar în zona de legiferare, ci şi în felul în care se aplică legislaţia. Ne lovim de probleme de implementare, de divergenţe între autorităţi sau de întârzieri la obţinerea permiselor. Avem clienţi care sunt pe cale să piardă deadline-ul pentru obţinerea autorizaţiilor de construire, pentru că anumite autorităţi nu au făcut lucrul acesta în termenul stabilit.

♦ Sunt multe puncte care ar putea fi îmbunătăţite din punct de vedere legislativ pentru a sprijini proiectele în zona de regenerabile. Nu se întâmplă atât de multe câte ar putea să se întâmple pentru că inclusiv bancabilitatea nu este atît de mult sprijinită legsilativ. Atunci când nu ai clariate, când ai tot felul de probleme de permitare, când este neclar cum se aplică legea, ce se întâmplă cu proiecte de peste 50 de hectare, când ai un cod al urbanismului care vine şi pare să reducă sau să nu mai păstreze anumite facilităţi pentru regenerabile- din nou este o problemă de incertitudine la care băncile se uită.

♦ Am vorbit de PPA-uri. Avem garanţiile de origine, care teoretic pot să fie transferate ca să demonstrezi că energia pe care ai vândut-o vine din surse regenrabile. Există o legislaţie care parţial spune nişte lucruri, dar care practic nu se întâmplă aşa cum mandatează legislaţia şi există şi chestiuni care ar trebui modificate în această legislaţie, ca să permită, de exemplu, transferul acestor garanţii de origine direct de la producător către consumator sau faptul că ele pot să fie transferate separat de energie, iar lucrul acesta să poată fi implementat direct în practică, şamd.

♦ Am vorbit de CfD. În draftul actual, în prima licitaţie de CfD nu sunt acoperite capacităţile de stocare despre care ştim cât de importante sunt. Este un lucru care ar fi bine să fie clarificat.

♦ Regulamentul de racordare- se pregătesc alte modificări. Da, cred că unele modificări sunt binevenite, în sensul în care sunt foarte multe proiecte şi s-a învăţat din greşelile proiectelor din trecut, dar în acelaşi timp nu cred că focusul poate să fie foarte mult pe zona legislativă în principal pe modul în care filtrăm proiectele, cum stau oamenii la coadă pentru capacitate. Trebuie preluată problema şi din celălalt capăt şi stimulată investiţia în reţele şi ce să facem ca acele reţele să corespundă. Ce facem ca acele lucrări de întărire, care de multe ori ajung să fie finanţate de către investitori în proiecte de regenerabile, chiar o să fie gata la timp. Care este certitudinea?

♦ Dincolo de toate acestea există zona de wind offshore, care este în pregătire pe zona legislativă, există zona de producţie de hidrogen, unde se poate face mai mult, iar dacă mergem pe zona mai largă, există interes pe zona de carbon capture, unde lucrurile sunt într-o stare incipientă şi cred că este nevoie de investiţii legislative pentru a sprijini infrastructura relevantă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO