Energie

ANRE: Informaţii actualizate cu privire la montarea/exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor. Rol – termen de conformare – părţi implicate şi atribuţiile acestora – sancţiuni

ANRE: Informaţii actualizate cu privire la...

Autor: Alexandru Nanu

23.04.2024, 09:01 138

Autoritatea Naţionaţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a publicat recent un ghid cu informaţii actualizate cu privire la montarea/exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor, conform site-ului instituţiei.

Potrivit ghidului ANRELegea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 defineşte repartitoarele de costuri ca fiind aparate cu indicaţii dimensionale sau adimensionale, destinate utilizării în cadrul sistemelor de repartizare a costurilor, în scopul măsurării directe sau indirecte a energiei termice consumate de corpul de încălzire pe care acesta este montat” sau a „energiei termice conţinute în apa caldă de consum şi volumul apei calde de consum care trece prin aparat”.

Obligaţia montării de repartitoare este statuată de legiuitor fără a face distincţie între tipurile clădirilor în care acestea sunt montare (reabilitate termic sau nu).

Prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/locatarii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă dintr-un condominiu, în funcţie de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, preţul energiei termice, disponibilităţile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament şi respectiv condominiu.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie şi, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său şi cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE.

Termenul de conformare la prevederile art. 10 alin. (5) ale Legii eficienţei energetice nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 121/2014), este 31.12.2024.

În plus, se acordă persoanelor vulnerabile un sprijin financiar în valoare nominală de maximum 750 lei, acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, inclusiv robineţi pentru reglarea consumului de energie termică, pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii şi care poate fi utilizat până la data de 27 decembrie 2024.

Se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri.

Puteţi citi AICI ghidul integral al ANRE

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO