• Leu / EUR4.9036
  • Leu / GBP5.4789
  • Leu / USD4.5570
Energie

Britanicii de la Vast Resources atrag peste 9 mil.dolari pentru investiţii la minele Mănăilă şi Băiţa Plai din România

Britanicii de la Vast Resources atrag peste 9 mil.dolari pentru investiţii la minele Mănăilă şi Băiţa Plai din România

Autor: Roxana Rosu

25.01.2018, 16:23 488

 

Compania britanică Vast Resources a încheiat un acord de finanţare de 9,5 milioane de dolari cu Mercuria Energy Trading SA, una dintre cele mai mari companii integrate de energie şi de comercializare a mărfurilor la nivel global, investiţia urmând să fie alocată pentru construirea complexului metalurgic din apropierea minei Mănăila, judeţul Suceava şi repornirea activităţii miniere în Bihor, la mina din Băiţa Plai.

Fondurile vor ajunge la Vast Resources în două tranşe, în primele şapte luni ale acestui an. Acordul are în vedere perioada ianuarie 2018 – decembrie 2021 şi include vânzarea de până la 100% a concentratelor de cupru şi zinc procesate în minele din România către Mercury Energy Trading Group, pe toată perioada colaborării.

Potrivit companiei britanice, un beneficiu important adus de acest acord este preţul cu mult mai atractiv pe care compania britanică îl va obţine în urma vânzării concentratelor, comparativ cu alte astfel de contracte avute în trecut.

"Suntem bucuroşi să intrăm în acest parteneriat întrucât anticipăm că fondurile ne vor permite să ne îndeplinim toate obiectivele pe termen scurt şi mediu în România. Eforturile noastre se îndreaptă înspre extinderea şi optimizarea minei Mănăila şi, sub rezerva asocierii la licenţă, demararea producţiei în mina noastră Băiţa Plai, fără o diluare de acţiuni ale acţionarilor”, a declarat Andrew Prelea, CEO Vast Resources.

Din fondurile atrase în acest an, 1,6 milioane de dolari vor fi alocaţi restituirii a unei părţi din împrumutul oferit de Sub Sahara Goldia Investments (SSGI) în cursul anului trecut, iar restul sumei va fi investită în totalitate în România.

„Acordul care va fi semnat cu Mercuria nu doar că ne va permite să realizăm un program accelerat de returnare a fondurilor agreate cu SSGI, dar ne va oferi şi oportunitatea de a reduce costurile lunare ale companiei. Aş vrea să mulţumesc, pe această cale, partenerilor de la SSGI care ne-au oferit încrederea şi sprijinul lor în ultimul an”, a adăugat Andrew Prelea.

Vast Resources a fost fondată la sfârşitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe şi Africa de Sud. În completarea activităţii din Africa, în mai 2013, Vast Resources şi-a îndreptat atenţia către România, în vederea dezvoltării business-ului.

Fondată în 2004, Mercuria a devenit o companie globală de comercializare a energiei şi mărfurilor. Mercuria este acum una dintre cele mai mari întreprinderi private de acest tip din lume, cu o cifră de afaceri brută de 91 miliarde de dolari.

Activităţile Mercuria la început au avut accent pe comerţul cu ţiţei, dar activităţile sale includ acum toate produsele energetice cheie şi o gamă largă de mărfuri uscate în vrac. Mercuria a dezvoltat, de asemenea, elementele fizice ale activităţii sale şi operează un portofoliu semnificativ de active, inclusiv de producţie, de logistică şi de interese de depozitare.Reţeaua Mercuria cuprinde 38 de birouri în 27 de ţări, iar grupul are peste 1.000 de persoane de 40 de naţionalităţi care tranzacţionează în mai mult de 50 de ţări.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9036
Diferență: 0,0633
Ieri: 4.9005
Azi: 4.5570
Diferență: 1,6666
Ieri: 4.4823
Azi: 5.4789
Diferență: -0,2839
Ieri: 5.4945
Azi: 4.9186
Diferență: 0,2241
Ieri: 4.9076