Energie

Delgaz Grid: Durata medie a întreruperilor de curent neplanificate a scăzut la 89 de minute în 2021, de la 120 minute în 2020

Delgaz Grid: Durata medie a întreruperilor de curent...

Autor: Roxana Rosu

10.11.2022, 12:51 42

Delgaz Grid a instalat, până la finalul lunii septembrie, 1.638 de echipamente telecomandate (1102 separatoare şi 536 reanclanşatoare) în reţelele aeriene de medie tensiune, iar până în 2025 se află în derulare un proiect de circa 18 milioane de lei pentru montarea a peste 270 de astfel de echipamente.

Aceste echipamente, integrate în SCADA (achiziţie de date şi control la distanţă), au capacitatea ca, în cazul apariţiei unor incidente, să acţioneze inteligent şi să reconfigureze reţeaua astfel încât să reducă la minim numărul de consumatori (zone) afectaţi şi să separe de restul reţelei porţiunea ce prezintă defect. Totul se petrece într-un timp măsurat în secunde, un lucru imposibil de realizat de către un operator uman.

De asemenea, atunci când sunt lucrări ce nu pot fi executate cu reţeaua sub tensiune, aceste echipamente permit restrângerea zonei de intervenţie la minim şi reducerea numărului de utilizatori ce rămân temporar fără energie electrică.

Reţelele aeriene sunt cele mai expuse spre a fi afectate de factori externi, cum ar fi fenomenele meteo extreme (care, în contextul schimbărilor climatice, sunt din ce în ce mai dese şi de intensitate tot mai mare), intervenţii ale unor persoane neautorizate, accidente, alunecări de teren, prăbuşiri de copaci, incendii etc.

Durata medie a întreruperilor neplanificate în reţea pentru utilizatorii conectaţi la reţeaua Delgaz Grid a scăzut la 89 de minute pentru anul 2021, mult sub media pe ţară de 130 de minute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO