Energie

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a bugetat pentru acest an investiţii de 915 milioane lei în reţele de gaze şi energie electrică, cu 36% mai mult faţă de 2022

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a...

Autor: Roxana Rosu

02.03.2023, 11:46 239

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a bugetat pentru acest an investiţii de 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro), cu 36% mai mult faţă de anul anterior, acestea fiind cele mai mari din ultimii 18 ani.

De la intrarea pe piaţa din România, compania a derulat investiţii în reţele de circa 1,6 miliarde de euro.

Fondurile se vor îndrepta mai ales către modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Compania operează 25.000 km de reţea de gaze naturale şi peste 81.000 km de reţea de electricitate.

„Întoarcerea la normalitate privind stabilirea tarifelor de distribuţie, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, va permite  Delgaz Grid să aplice, în acest an, un plan de investiţii record, de peste 180 de milioane de euro, din surse proprii şi din fonduri europene, cu 36% mai mari faţă de cele de anul trecut. Aceşti bani se vor duce cu prioritate către modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice”, declară Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Investiţiile din 2023 includ modernizarea reţelei de gaz pe o lungime de peste 250 kilometri şi înfiinţarea a 10 distribuţii noi de gaze naturale în judeţele Iaşi, Bacău, Cluj, Satu Mare, Botoşani şi Suceava. Pe zona de energie electrică sunt programate investiţii în valoare de 505 milioane lei (102 milioane de euro), din care 95 milioane lei (19 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Investiţiile vizează continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori, precum şi îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.

Compania are şase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 milioane de euro), cu finanţări din fonduri europene de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane de euro) se află în diferite stadii de implementare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO