Energie

Dependenţa de gazul rusesc: Uniunea Europeană continuă să trimită aproximativ 800 de mil. euro pe zi în buzunarele lui Putin

Dependenţa de gazul rusesc: Uniunea Europeană continuă să trimită aproximativ 800 de mil. euro pe zi în buzunarele lui Putin

Autor: Mediafax

21.04.2022, 18:17 206

UE continuă să trimită aproximativ 800 de milioane EUR pe zi în buzunarele lui Putin, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac: „Nici până astăzi statele membre ale UE nu au reuşit să se pună de acord în ceea ce priveşte embargoul asupra importurilor energetice din Rusia”

„UE continuă să trimită aproximativ 800 de milioane EUR pe zi în buzunarele lui Putin, contribuind astfel la finanţarea maşinăriei sale de război. De ce? Pentru că nici până astăzi statele membre ale UE nu au reuşit să se pună de acord în ceea ce priveşte embargoul asupra importurilor energetice din Rusia”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Eudeputatul PMP adaugă că anumite state, precum Germania, continuă să refuze un embargo total asupra importurilor ruseşti de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz.

„În consecinţă, UE nu a reuşit să introducă sancţiuni SWIFT complete. Băncile ruse importante, cum ar fi Gazprobank sau Sberbank sunt excluse de la sancţiuni, deoarece primesc plăţi de la societăţi comerciale din UE pentru importul de resurse energetice din Rusia. În 2020, UE plătea 64 miliarde EUR Rusiei pentru resurse energetice. Astăzi, odată cu creşterea preţurilor la petrol şi gaze de la invazie, UE plăteşte Rusiei de 3,5 ori mai mult. Dacă o ţinem tot aşa, UE va fi plătit pentru energia rusă aproximativ 200 de miliarde EUR până la sfârşitul anului 2022. Jumătăţile de măsură duc la jumătăţi de rezultate. Să ne amintim că bugetul militar al Rusiei la momentul actual este în valoare de 61,7 miliarde EUR... Lipsa de consens total va costa alte mii de vieţi inocente pierdute, iar masacre precum cele de la Bucha sau Mariupol vor continua să se repete. Doar o economie rusească ȋn colaps poate să ȋl determine pe criminalul Putin să pună capăt acestui război. Am cerut, împreună cu alţi colegi din Parlamentul European, într-o scrisoare adresată Cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, ca şi Germania să impună imediat embargo total asupra energiei ruseşti. Ezitările politice nu fac decât să perpetueze ororile acestui război injust. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a opri acest măcel acum”, conchide Tomac.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667