Itallienii de la Enel, care anul trecut au depăşit pragul de venituri de un miliard de euro pe piaţa locală, spun că mai trebuie să treacă zece ani de zile până când durata întreruperilor din România va fi comparabilă cu cea din vestul Europei, situaţia de acum fiind similară cu cea din sudul Italiei din 1995.
Declaraţiile Enel vin în contextul în care grupul a devenit cel mai mare distribuitor şi furnizor privat de energie electrică din România în baza proceselor de privatizare începute în 2005.
"În 2010 durata medie a întreruperilor a fost de 585 de minute, ceea ce înseamnă circa 10 ore în anul respectiv pentru zonele pe care noi le acoperim. Anul trecut, durata întreruperilor a fost de aproximativ cinci ore. În Italia, durata medie a întreruperilor pe an la nivelul grupului Enel este de 45 de minute, în timp ce în Spania durata este cuprinsă între 60 şi 70 de minute. Aceste rezultate au fost însă obţinute în urma unor investiţii semnificative derulate pe parcursul ultimilor 20 de ani", a declarat Luca D'Agnese, CEO al Enel România.
Compania controlează serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în trei regiuni, Banat, Dobrogea şi Muntenia, zona de sud-est fiind cea în care se înregistrează cea mai scurtă durată medie a întreruperilor, 276 de minute în 2012. "Perioada de timp pentru a ajunge la durata din Vest este de circa 10-15 ani. Situaţia de acum din România se compară cu cea din sudul Italiei din 1995", a mai precizat reprezentantul Enel.