Energie

Hoţii de fier atentează la siguranţa sistemului energetic: o linie de interconexiune România-Bulgaria a picat iar pagubele efective sunt de 0,5 mil. euro

Hoţii de fier atentează la siguranţa sistemului...

Autor: Roxana Petrescu

24.04.2013, 13:49 1168

În cursul zilei de azi au fost sustrase elemente de susţinere de la trei stâlpi de 750 de kV din linia electrică Stupina-Varna, fapt ce a condus la prăbuşirea celor trei stâlpi şi scoaterea din funcţiune a liniei. Linia Stupina-Varna este o linie de interconexiune între România şi Bulgaria şi asigură evacuarea puterii din zonă, informează Transelectrica.

“Sustragerea unor elemente ale reţelelor electrice de transport, aparent de mică importanţă,  poate conduce la defecţiuni majore în activitatea de transport al energiei electrice, punând astfel în pericol siguranţa Sistemului Electroenergetic Naţional, a economiei naţionale, dar  şi viaţa persoanelor”, a declarat Ştefan Gheorghe, director general executiv  Transelectrica.

Valoarea materialelor  sustrase  este între 1.000 - 2.000 lei, pagubele efective produse  Transelectrica ( cheltuieli de remediere, repunere în funcţiune a liniei, înlocuirea  celor trei stâlpi căzuţi ) se ridică la circa 500.000 euro, la care se adaugă şi despăgubirile ce vor fi acordate proprietarilor de terenuri agricole cultivate pe suprafaţa cărora se va interveni pentru remedierea defecţiunii.

Echipele de intervenţie ale Transelectrica şi SMART s-au deplasat de urgenţă la locul incidentului pentru constatarea pagubelor produse şi pentru organizarea  lucrărilor de înlocuire a stâlpilor. 

"Estimăm că linia 400kV (750 kV) Stupina-Varna va fi repusă în funcţiune în circa o lună de zile. Persoanele vinovate de acest incident nu au fost încă identificate. La ora actuală nu există consumatori afectaţi", au mai spus reprezentanţii companiei.

În ultimii cinci ani Transelectrica s-a confruntat cu alte incidente similare de sustragere a unor componente ale stâlpilor, liniilor electrice de transport, suportând pagube de circa 2,5 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO