Energie

Insolvenţa Transenergo duce la concedieri la vârful Electrica

Insolvenţa Transenergo duce la concedieri la vârful...

Autor: Roxana Petrescu

01.02.2017, 00:07 1853

„Recent, piaţa energetică românească a intrat într-o etapă turbulentă, care a avut ca rezultat creşteri semnificative ale consumului de energie electrică şi ale preţurilor de pe piaţă, ambele atingând maxime istorice”, a spus ieri Dan Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, cel mai puternic jucător din piaţa furnizării şi distribuţiei de energie.

Pe piaţa spot, acolo unde de fapt s-au manifestat turbulenţele din piaţa energiei, preţul de livrare pentru azi era la 486 lei pe MWh, de mai bine de o săptămână tranzacţiile fiind încheiate peste pargul de 100 de euro.

Nivelul este nemaiîntâlnit, în contextul în care de exemplu media de tranzacţionare pentru anul trecut a fost de circa 33 de euro. Deşi escaladarea preţurilor a venit ca urmare a creşterii consumului de energie, nivelul preţurilor la care au ajuns să fie încheiate tranzacţiile lasă loc de interpretări.

De altfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE) a şi anunţat că va demara propria sa in­vestigaţie pentru că există suspiciunea de tentative de manipulare a pieţei de energie şi de abuz de poziţie dominantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO