Energie

În loc de gaze, un nou discurs. Iohannis a descoperit tăind o panglică electorală, după 6 ani la Cotroceni, una dintre cele mai mari probleme ale României: Jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne, deşi suntem al doilea cel mai mare producător de gaze din UE. Ungaria, care nu are resurse de gaze, are 95% dintre gospodării conectate

ZF scrie despre această anomalie de 5 ani

În loc de gaze, un nou discurs. Iohannis a descoperit...

Autor: Răzvan Botea

28.11.2020, 15:46 12567

Klaus Iohannis, preşedintele României, a spus, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că populaţia României trebuie să beneficieze de resursele naturale ale României, în contextul în care jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc, într-o ţară care este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

„Să nu uităm că în România, deşi suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc, utilizând instalaţii învechite, neperformante, care afectează sănătatea şi poluează mediul (...) Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care ţara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect şi eficient.”

ZF semnalează această problemă de 5 ani şi a cerut o lege prin care să se interzică exportul de gaze româneşti până în momentul în care toate gospodăriile româneşti vor fi conectate la reţeaua de gaze

( https://www.zf.ro/eveniment/ultima-reduta-gazul-marea-neagra-lege-interzis-exportul-pana-toate-locuintele-romania-vor-avea-gaz-metan-ar-exportam-electricitate-jumatate-locuintele-romaniei-aiba-curent-electric-gaz-metan-17064806 ).

Spre comparaţie, vecinii ungari au mai bine de 95% dintre gospodării conectate la reţeaua de gaze, deşi Ungaria nu are resurse naturale de gaze.

Preşedintele Iohannis a mai spus în cadrul conferinţei de presă organizate de Transgaz cu ocazia inaugurării conductei BRUA, faza 1, că guvernul a iniţiat în vara acestui an un program naţional de racordare a gospodăriilor din România la reţeaua de gaze.

„Programul naţional de racordare la sistemul naţional de distribuţie al gazelor naturale, iniţiat de guvernul liberal în vara acestui an are ca obiectiv tocmai rezolvarea acestor probleme. Conectarea comunităţilor din România în ritm accelerat reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează.”

Anterior, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a spus că racordarea locuinţelor din România la reţeaua de gaze va creşte consumul naţional cu 4,4 mld. de metri cubi anual şi cu 3,6 mld. de metri cubi datorită punerii în funcţiune a mai multor termocentrale în cogenerare.

Astfel, consumul naţional de gaze ar urma să crească cu 80%, de la circa 10 mld. de metri cubi anual în prezent, la 18 mld. mc. România produce circa 9 mld. de metri cubi de gaze anual, iar restul necesarului naţional este acoperit de importuri.

Resursele din Marea Neagră de gaze naturale sunt estimate la circa 200 mld. metri cubi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO