Energie

Panel "Previziunile celor care hrănesc cu energie şi gaze economia României"- 2

Autor: Cristina Bellu

04.02.2015, 18:00 16
  • John Knapp, director general al ExxonMobil Exploration and Production România

„Comparaţia dintre Marea Neagră şi Marea Nordului arată cum pot fi dezvoltate resursele cu un mediu investiţional potrivit. Dacă vor ajunge la acelaşi nivel, nu ştiu, dar ExxonMobil şi Petrom vor merge în acea direcţie pentru a vedea dacă se poate întâmpla.“

  • Virgil Metea, directorul general al Romgaz

Programul de investiţii al Romgaz e peste un miliard de lei, din care 70-80% e pentru explorare. Din 2008 până în prezent producţia de gaze s-a stabilizat şi a rămas aproape constantă în ultimii cinci ani, cu un declin de 1%.

Este clar că pe uscat descoperirile mari sunt foarte greu de întâlnit în acest moment ţinând cont de numărul mare de sonde. Pentru Romgaz, marea majoritate a resurselor e orientată spre explorare şi producţie, cu scopul de a menţine producţia actuală şi, de ce nu, de a o creşte.

Romgaz dispune de un cash de aproximativ 1,8 miliarde de lei, plasaţi în diferite bănci. Din punctul acesta de vedere am mers pe risc minim la felul în care am utilizat aceste resurse. Nu sunt investiţi în niciun fel de business. Ei sunt în depozite şi certificate de trezorerie. Aceşti bani arată o poziţie financiară bună, dar vor fi folosiţi dacă proiectele în care suntem implicaţi sunt costisitoare.

Având în vedere cât mai e de făcut pe gaz, în momentul actual nu vizăm o diversificare a producţiei. Este greu de spus dacă vom ajunge la nivelul Petrom în următorii zece ani, nu e imposibil, dar trebuie să fim raţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO