Energie

Pătruţi, ANRM: România va putea să-şi asigure din producţia internă de gaze cel puţin necesarul de consum

Autor: Roxana Petrescu

04.04.2012, 12:59 131

România are şanse reale de a deveni independentă în ceea ce priveşte acoperirea consumului naţional de gaze naturale, în contextul în care în prezent piaţa locală este obligată să aducă gaze ruseşti pentru a-şi asigura consumul. Mai mult, România ar putea să devină un exportator de gaze, crede Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

"Cel puţin pe partea de gaze naturale este un început. Sunt rezultate evidente care arată că în următorii ani România poate să-şi asigure cel puţin necesarul de gaze intern din producţia proprie. La petrol lucrurile nu stau la fel de bine. Iniţial, toată suprafaţa României a fost prospectată de Petrom şi Romgaz (cele mai mari companii de petrol şi gaze active în România - n.red.), dar treptat cele două companii au renunţat la jumătate din perimetre. Pespectivele geologice, evoluţia preţului petrolului, stabilitatea României şi sistemul de fiscalizare a atras însă în anii 2009-2010 companiile de top din această industrie. Au fost primii ani în care aceste companii s-au orientat către România", explică Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO