Energie

Romgaz va începe exploatarea zăcământului de gaze descoperit la Caragele, Buzău, peste 2-3 ani

Autor: Dragos Suciu

05.09.2018, 13:57 997

Zăcământul de gaze de la Caragele, Buzău, va intra în exploatare în 2020-2021, în prezent Romgaz executând investiţii pentru triplarea producţiei zilnice în zăcământul comercial, aflat deja în producţie, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

Directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar, a declarat miercuri, la Mediaş, în cadrul unei conferinţe de presă, că descoperirea de la Caragele, anunţată acum câţiva ani de zile, este situată la o adâncime mai mare decât zăcământul comercial, aflat în producţie de zece ani.

Noua descoperire de la Caragele a fost anunţată în vara anului 2016 şi a fost evaluată drept cea mai importantă din ultimii 30 de ani, oficialii guvernamentali din acel moment vorbind de asigurarea independenţei energetice a României sau de transformarea ţării într-un exportator de gaze naturale.

”Descoperirea Caragele anunţată acum câţiva ani de zile nu face parte din zăcământul comercial Caragele. Nu se află la nivelul izobatic al zăcământului comercial Caragele, este mult mai adâncă, nu a intrat acea descoperire în exploatare. În momentul de faţă am finalizat evaluările, am proiectat sondele pentru evaluarea acestei descoperiri şi în trimestrul IV şi în cursul anului 2019 o să forăm probabil 6 până la 8 sonde pentru evaluarea potenţialului mărimii concrete ale acelei descoperiri. Sondele sunt foarte adânci, peste 4.000 de metri, sunt dificile şi sperăm ca la sfârşitul anului viitor să fie îndeplinit programul de execuţie al acesteia (...) (N.r. Noul zăcământ) E mai adânc cu peste 1.000 de metri şi urmează a fi, anticipez, pus în exploatare undeva în 2020-2021”, a spus Dumitru Gheorghe Rotar.

Vechiul zăcământ comercial de la Caragele, aflat în producţie de peste 10 ani, a furnizat circa 700 de milioane de metri cubi de gaz.

”În momentul de faţă desfăşurăm investiţii care înseamnă colectoare, legări de sonde, care au fost forate în acest an şi în anii precedent, astfel încât la sfârşitul anului anticipăm undeva triplarea producţiei zilnice în zăcământul comercial Caragele. O să fie la peste 1,5 milioane de metri cubi pe zi, în zăcământul comercial Caragele”, a mai spus Dumitru Gheorghe Rotar.