Energie

Sorin Elisei, Deloitte România: Companiile care generează 75% din cifra de afaceri la nivel european vor fi supuse raportării pe sustenabilitate

Deloitte/ZF „Ce înseamnă o finanţare sustenabilă? Ce impact are în business şi în economie?“

Sorin Elisei, Deloitte România: Companiile care...

Autor: Răzvan Botea

03.05.2023, 15:52 211

Sorin Elisei, Deloitte România: Companiile care generează 75% din cifra de afaceri la nivel european vor fi supuse raportării pe sustenabilitate

Companiile cu peste 250 de angajaţi, care înseamnă 75% din cifra de afaceri la nivel european, vor fi supuse  raportării pe sustenabilitate, a spus Sorin Elisei, director consultanţă, Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate şi energie.

„Numărul de companii care vor fi nevoite să raporteze va creşte semnificativ. Vedem că peste 75% din cifra de afaceri generată la nivelul UE va fi supusă raportării de sustenabilitate. Avem practic companii cu peste 250 de angajaţi care trebuie să raporteze”, a spus el.

Deloitte România şi ZF au organizat miercuri, 3 mai, videoconferinţa „Ce înseamnă o finanţare sustenabilă? Ce impact are în business şi în economie? Cadrul de regle­mentare, instrumente financiare, perspectiva băncilor şi a finanţatorilor vs. perspectiva com­paniilor şi a investitorilor.”

Ce a mai spus Sorin Elisei:

Încercăm din perspectiva finanţării sustenabile să definim cadrul de reglementare. Acesta este extrem de important în sensul în care ne arată această ce avem de făcut în această piaţă a sustenabilităţii şi care este distanţa între ce avem de făcut azi şi ce avem de făcut în viitor.

Directivele europene şi reglementarea legată de taxonomie sunt pilonii de la baza acestei strategii a Uniunii Europene din perspectiva finanţării sustenabile. Avantajele noastre, şi care va fi şi principalul driver în această transformare sustenabilă şi pentru România, este faptul că suntem membru al Uniunii şi bineînţeles că vom avea o serie de directive şi regulamente care vor veni şi vor împinge acest proces.

Numărul de companii care vor fi nevoite să raporteze va creşte semnificativ. Vedem că peste 75% din cifra de afaceri generată la nivelul UE va fi supusă raportării de sustenabilitate. Avem practic companii cu peste 250 de angajaţi care trebuie să raporteze.

Avem cadrul legat de taxonomie în care ajungem la o raportare destul de detaliată legată de cifra de afaceri, de cheltuielile de capital şi de cheltuielile operaţionale. Este important pentru companii, dar şi pentru băncii, ca raportările să fie făcute corect şi transparent.

O parte din costuri vor fi suportate şi de consumatori. Dar aşa cum vedem, ceea ce pune Uniunea Europeană pe masă, toată alocarea pe fonduri de tip PNRR începe să se caleze pe obiectivele de dezvoltare durabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO