Energie

ZF Power Summit 2023. Ruxandra Bologa, partner NNDKP:La nivel european, se cere scurtarea procesului de autorizare a proiectelor pe regenerabile. În România, o altă problemă este cea a legislaţiei legată de terenuri de la Ministerul Agriculturii

ZF Power Summit 2023. Ruxandra Bologa, partner NNDKP:La...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2023, 11:25 133

Cerinţa la nivel european este scurtarea procesului de autorizare a regenerabilelor, iar procesul ar trebui să fie de maxim 1 an pe onshore şi 2 ani offshore, fără partea de construcţie, a declarat Ruxandra Bologa, partner NNDKP la Conferinţa ZF Power Summit 2023

”În România, directiva nu a fost transpusă la timp, iar anul trecut a introdus prevederile cu copy-paste. Trebuie văzut cum nu depăşim durata maximă. Poate dura 1-2-3 ani la noi”.

“O alta problema este cea suprafetei de 50 de hectare introdusa in Legea 18/1991. Intentia originara a proiectului legislativ depus in Parlament a fost sa fie ajutate proiectele de regenerabile mari. In forma initiala a proiectului legislativ se avea in vedere ca proiectele mai mari de 10 hectare sa fie exceptate de la PUZ. […] Problema nu este doar legea ci si modul in care aceasta a fost aplicata prin norme secundare de catre Ministerul Agriculturii, interpretarea pe care acesta a dat-o legii.”

Ce a mai spus Ruxandra Bologa:

“Solutia este sa se permita PUZ-urile pentru proiectele care se vor dezvolta pe terenuri in intravilan si sa se clarifice situatia celor 50 de hectare pentru proiectele care se dezvolta in extravilan.”

Folosirea duală a terenurilor este o idee bună, aplicată în alte ţări. Franţa face de 10 ani, China, Japonia, Germania şi-a adaptat recent legislaţia pentru a permite atragerea fondurilor.

La noi, Minsterul Agricutlurii a pus şi aici limita de 50 ha. Pentru un investitor nu merită să investeşti mai mult, să faci si fotovoltaic şi agricultură, dar să fii limitat la suprafaţă.

Pe zona de wind offshore, trebuie să regândim puţin autorizarea. Trebuie să avem o schema de sprijin, să reglementăm racordarea proiectelor. Am văzut o fugă de răspundere la emiterea autorizaţiilor. Nimeni nu vrea să îşi asume. Deocamdată este un vis frumos.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO