Companii

Erste da 111 mil. euro pentru refinantarea datoriilor Marriott

03.04.2006, 00:00 17

ONT Carpati, care detine 30% din compania care opereaza hotelul Marriott, si-a convocat propriii actionari sa aprobe refinantarea.

Actionarii firmei Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care detine cel mai mare hotel din Romania - JW Marriott din Capitala, vor discuta contractarea unui imprumut in valoare de pana la 111,2 mil. euro de la Erste Bank Austria, noul proprietar al BCR, sustin surse de pe piata hoteliera.

Creditul ar urma sa fie acordat pentru o perioada de 15 ani si va avea ca destinatie plata datoriilor pe care Marriott le are fata de bancile creditoare, printre care se numara si Erste. Erste Bank urmeaza sa preia in perioada urmatoare cea mai mare banca din Romania - BCR, dupa ce a semnat in decembrie 2005 contractul de achizitie a 61,88% din actiuni pentru 3,75 mld. euro.

Potrivit convocatorului ONT Carpati, unul dintre actionarii Marriott, publicat in Monitorul Oficial, peste doua saptamani va fi discutata "aprobarea de catre adunarea generala a actionarilor a constituirii unei garantii reale mobiliare avand ca obiect partile sociale detinute de catre ONT Carpati la Societatea Companiilor Hoteliere Grand in vederea garantarii imprumutului in valoare de maximum 111.214.674 euro ce va fi acordat de catre Erste Bank Austria catre Societatea Companiilor Hoteliere Grand". ONT Carpati detine circa 30% din actiunile companiei care detine Marriott, unde principalul actionar este compania austriaca Strabag cu 55%, restul titlurilor fiind in posesia Alliance Overseas cu 15%.

Surse din piata spun ca omul de afaceri Fathi Taher este cel care controleaza Alliance Overseas, acesta detinand pana in vara anului trecut postul de presedinte al consiliului de administratie al hotelului. Reprezentantii GHES nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta informatiile. ONT Carpati este controlata de catre compania cipriota New Marathon (cu 73%), un pachet semnificativ (5,2%) fiind detinut de catre Gheorghe Racaru, directorul general al companiei aeriene low-cost Blue Air si fostul sef al Tarom.

ONT Carpati a mai anuntat recent contractarea unui imprumut in valoare de trei milioane de euro de la o banca din Cipru, pentru care a garantat cu o ipoteca asupra hotelului de patru stele New Montana, pe care il detine in Sinaia, precum si cu un gaj asupra actiunilor de la Marriott.

GHES a contractat la mijlocul anilor ''90, cu garantia statului roman, un credit de peste 100 mil. euro in vederea constructiei hotelului Marriott din Bucuresti de la un consortiu de banci austriece condus de catre Erste.

Recent, hotelul de cinci stele a fost evaluat la aproximativ 150 mil. euro, in urma unui audit cerut de catre creditorii companiei GHES, sustin surse de pe piata.

Marriott dispune de 402 camere si a realizat o cifra de afaceri estimata la 42 milioane de euro in 2005. Businessul Marriott este reprezentat in proportie de 40% de catre segmentul food & beverage (restaurante si sali de conferinte), care a adus incasari de pana la 17 milioane de euro.

Hotelul incaseaza de asemenea circa 6 milioane de euro pe an din chirii la spatii de birouri, magazine si cazinou, avand printre clienti compania petroliera Petrom (cu o divizie intreaga - cea de marketing) sau firma farmaceutica slovena Lek Pharmatech. JW Marriott este operat sub contract de management de lantul hotelier Marriott International. Competitorii pe piata Capitalei ai JW Marriott sunt hotelurile Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza, Intercontinantal si Howard Johnson, cotate tot la cinci stele.

Piata hotelurilor de cinci stele din Capitala totalizeaza incasari anuale estimate la aproximativ 100 de milioane de euro.

Industria hoteliera este cotata de catre analisti ca una cu un potential foarte mare, pe termen mediu urmand sa atraga investitii de peste un miliard de euro.

andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO