Companii

Europa iese din iarnă ca şi cum nu ar fi existat frig, cu depozitele de gaze pline în proporţie de 59%. În România, o treime din gazul care se produce se injectează în depozite în absenţa consumului

Europa iese din iarnă ca şi cum nu ar fi existat frig,...

Autor: Roxana Petrescu

07.04.2024, 10:40 516

♦ „Bine că putem prelua aceste cantităţi, că dacă nu, închideam sursele“, spun oamenii din domeniul industriei de gaze.

Europa iese din iarna 2023-2024 cu depozitele de înmagazinare subterană pline în proporţie de 59%, o situaţie greu de crezut, dar explicabilă prin temperaturile mari, închiderile care au afectat mai multe industrii mari consumatoare şi prin măsurile ţintite spre reducerea consumului de gaze luate la nivel european după războiul din Ucraina. În aprilie 2021, de exemplu, gradul de umplere a depozitelor UE la ieşirea din iarnă era de 31%, arată datele disponibile pe platforma Aggregated Gas Storage Inventory.

Strict în cazul României, gradul de umplere a depozitelor de înmagazinare subterană era la începutul lunii de 51%. În aceeaşi perioadă din 2021, gradul de umplere era de numai 17%. Această evoluţie se explică din nou prin temperaturile deosebit de ridicate pentru perioada de iarnă din ultimii ani, dar mai ales pe fondul închiderii marilor consumatori de gaze, cum este cazul Azmoreş, de exemplu.

Datele zilnice privind sursele de gaze arată că ceea ce se produce pe plan local în aceste zile nu mai poate fi consumat intern. De exemplu, datele zilnice ale Transgaz arată că ieri România avea în jurul prânzului o producţie de gaze de 24 de milioane de metri cubi, importa 5 milioane de metri cubi şi exporta 5,4 milioane de metri cubi. Dar ceea ce atrage atenţia este faptul că se injectau în depozitele de înmagazinare 7,9 milioane de metri cubi de gaze, o treime din toată producţia, din cauza absenţei consumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO