Companii

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat 169 de tranzacţii în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 18%, dar valoarea a fost mai mică, ajungând la 4 miliarde dolari, faţă de 5,4 miliarde dolari în septembrie 2021

EY: Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2022, 12:01 136

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 169 de tranzacţii în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, dar valoarea estimată a tranzacţiilor a fost mai mică, ajungând la 4 miliarde dolari, faţă de 5,4 miliarde dolari în septembrie 2021, arată o analiză EY.

„Din punct de vedere al volumului de tranzacţii, România continuă să fie o piaţă dominantă a Europei Centrale şi de Est şi una din puţinele în creştere comparativ cu 2021. Cu toate că ne aşteptam ca următorul ciclu M&A să fie diferit, volumul şi mixul de capital disponibil în piaţă au modelat capacitatea investitorilor de a face tranzacţii într-un mediu volatil, creând astfel premisele pentru ca M&A-ul să rămână activ, în special pentru jucătorii care au o perspectivă pe termen lung”, spune Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

În T3, activitatea de tranzacţionare s-a intensificat, cu o creştere a volumului cu 3,6% şi a valorii cu 5,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021. În trimestrul al treilea, nu au fost anunţate tranzacţii de peste 100 milioane dolari.

Cea mai mare tranzacţie anunţată în acest interval a fost achiziţia Termocentralei Mintia de către Mass Group, pentru o sumă raportată de 90,7 milioane dolari, urmată de achiziţia de active de energie regenerabilă în România de către Enery Power Holding GMbH de la Jade Power Trust (71 milioane dolari), în timp ce o altă tranzacţie notabilă a fost vânzarea unei participaţii de 20% din Aqua Carpatica către Pepsi Co., pentru o sumă nedezvăluită.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO