Companii

Fabrica de bere de la Blaj ramane inchisa. „In primele trei luni piata berii nu a dat semne de revigorare”

Fabrica de bere de la Blaj ramane inchisa. „In primele trei luni piata berii nu a dat semne de revigorare”

Mihai Ghyka, directorul general al Bergenbier: Vom redeschide fabrica din Blaj in momentul in care pe piata berii se va inregistra o tendinta de crestere sustenabila a volumelor. Acest lucru depinde in mare parte de contextul economic, precum si de recastigarea increderii in viitor din partea consumatorului roman.

30.03.2010, 23:30 326

Reprezentantii companiei sustin insa ca nu vor facedisponibilizari, ci vor extinde perioada de somaj tehnic pentru cei110 angajati. "Vom redeschide fabrica din Blaj in momentul in carepe piata berii se va inregistra o tendinta de crestere sustenabilaa volumelor, iar capacitatea fabricii de la Ploiesti se va dovediinsuficienta pentru a satisface cererea consumatorilor. Acest lucrudepinde in mare parte de contextul economic, precum si derecastigarea increderii in viitor din partea consumatorului roman.In primele trei luni ale anul 2010 piata berii nu a dat semne derevigorare", a declarat pentru ZF Mihai Ghyka, directorul generalal Bergenbier, companie detinuta de fondul de private equity CVCCapital Partners.
Unitatea din judetul Alba a produs in 2008 peste un milion dehectolitri de bere, aproximativ 30% din productia fostei InBevRomania si 5% din productia totala locala de bere, potrivitestimarilor ZF.

Inca nu e cerere
"Principalele argumente ale acestei decizii au fost evitareaconcedierilor, optimizarea raportului cerere-oferta si mentinereapozitiei competitive a companiei Bergenbier pe piata", a mai spusmanagerul Bergenbier.
Ghyka a completat ca in aceasta perioada fabrica de malt din Blaj,situata in incinta fabricii de bere, a continuat sa produca. Inplus, el sustine ca nu au fost realizate disponibilizari in randulangajatilor fabricii si nici nu vor avea loc, urmand sa fieprelungita perioada de somaj tehnic.
"Orice companie poate decide sa prelungeasca perioada de somajtehnic pe termen nelimitat, fara a mai beneficia de facilitatileprevazute de legislatia in vigoare (prevazute pentru primele treiluni de somaj tehnic - n. r.). Angajatii care sunt in somaj tehnicvor beneficia in continuare de toate drepturile prevazute de catrelegislatia in vigoare si contractul colectiv de munca in astfel desituatii", au explicat reprezentantii Bergenbier.
Potrivit ordonantei de urgenta emisa anul acesta de Guvern,companiile sunt scutite de plata taxelor si a contributiilorsociale daca trimit angajatii in somaj tehnic, insa beneficiaza deacest ajutor doar pe o perioada de trei luni.
Bergenbier nu se afla insa la prima decizie de a folosi una dintrefabrici doar sezonier. Producatorul a folosit sezonier si fabricade la Baia Mare pana la finalul lunii septembrie a anului 2007,cand a anuntat ca aceasta va fi inchisa, iar capacitatea deproductie va fi transferata la Ploiesti, cea mai mare fabrica acompaniei. Motivele care au stat in spatele acestei decizii au fostde asemenea optimizarea productiei si mentinerea pozitiei detinutade companie in piata locala a berii.

"Nu inchidem fabrica"
Cu toate acestea, reprezentantii Bergenbier neaga faptul ca fabricade la Blaj va fi inchisa. "Activitatea fabricii de la Blaj estesuspendata temporar, nu este vorba de inchiderea unitatii deproductie", a subliniat Ghyka.
Bergenbier, companie controlata de la finalul anului trecut defondul de private equity CVC Capital Partners dupa ce a fostvanduta de gigantul belgiano-american AB InBev, nu a anuntat incarezultatele inregistrate in 2009.
Potrivit insa estimarilor ZF pe baza datelor aparute in raportulanual al AB InBev, producatorul Bergenbier a inregistrat anultrecut o scadere a volumelor vandute peste ritmul pietei, iar cotade piata s-a diminuat cu circa un procent, la 18%. Piata berii afost in 2009 una dintre cele mai afectate segmente ale industrieialimentare si a bauturilor, inregistrand o scadere de 13%, potrivitdatelor Asociatiei Berarii Romaniei, asociatie ce reunesteproducatori care detin 90% din piata locala a berii.


De la achizitii la consolidari

  • 1994: Grupul Interbrew a venit in Romania formand doua companiimixte cu partenerii romani, la Blaj - Bianca Interbrew Bergenbier -si la Baia Mare - Proberco
  • 1998: este deschisa fabrica de la Ploiesti in colaborare cuRomanian Efes Brewery
  • decembrie 2002: companiile detinute de producatorul belgianfuzioneaza, entitatea nou infiintata numindu-se InterbrewRomania
  • august 2006: InBev achizitioneaza pachetul de 50% detinut deEfes la fabrica din Ploiesti si devine singurul proprietar
  • Septembrie 2007: inchide fabrica de la Baia Mare si mutaproductia la Ploiesti
  • Septembrie 2009: InBev anunta ca va suspenda activitateafabricii din Blaj din octombrie 2009 pana la finalul lunii martie2010
  • Octombrie 2009: AB InBev vinde operatiunile din Europa Centralasi de Est, inclusiv din Romania, catre fondul de private equity CVCCapital Partners
  • Martie 2010: Producatorul Bergenbier anunta ca nu va reluaproductia in fabrica din Blaj de la 1 aprilie