Companii

Fabrica din Dej a grupului Mobexpert se bazeaza pe exporturi pentru a reveni pe crestere

26.01.2010, 23:07 1341

Producatorul de mobila Samus Mex din Dej (SAMU), parte agrupului Mobexpert, mizeaza in acest an pe o evolutie pozitiva acifrei de afaceri, tinand cont de tendinta de redresare in prezenta pietei de mobila din Europa.

Compania a incheiat anul trecut cu afaceri de 22,4 mil. lei(circa 5,3 mil. euro) si estimeaza pentru 2010 o crestere cu 9% avanzarilor, pana la 24,7 mil. lei (aproape 5,9 mil. euro). Incomparatie, in 2008 Samus Mex a realizat o cifra de afaceri depeste 30,4 mil. lei (aproximativ 8,3 mil. euro).

"Am luat in considerare in estimarile facute cresterea moderatadin ultima perioada de timp a vanzarilor pe pietele europene, ceeace inseamna ca recesiunea se apropie de sfarsit. In ceea cepriveste evolutia afacerilor pe piata interna, speram ca aceasta sanu sufere o cadere suplimentara fata de 2009"', a declarat pentruZF Transilvania Mihail Gidei, directorul general al Samus Mex.

Reprezentantii Samus Mex spun ca pe langa problemele aduse decriza financiara, compania s-a confruntat si cu aspecte legate decresterea concurentei produselor chinezesti.

"Regionalizarea importurilor ar putea fi o solutie pentrucresterea vitezei de reactie la cererea pietei si a niveluluiserviciilor catre client. Aceasta tendinta nu este insa in mod clarconfirmata si nu poate fi inca luata in calcul ca o contrapondere aconcurentei chineze", a spus Mihail Gidei.

Produsele fabricate de compania clujeana sunt comercializate inFranta, Bulgaria si Ungaria, iar in Romania vanzarile Samus Mex sederuleaza in cadrul retelei Mobexpert, cu acoperire in intreagatara. Compania produce si cantitati mici de mobilier pentru diversehoteluri din Romania.

"Consideram ca, in conditii de criza, o stagnare a pieteiinterne de mobila la valorile inregistrate in 2009 ar putea fi oalternativa favorabila pentru producatori, de aceea crestereacifrei de afaceri bugetata in acest an trebuie realizata exclusivprin introducerea in portofoliu a unor noi produse", a afirmatGidei.

Samus Mex a fost privatizata in anul 1990, iar din 1996 estecontrolata de Dan Sucu, prin intermediul companiei Mobexpert, carea avut in 2008 afaceri in jurul a 170 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO